PETOČLANI ŽIRI ODLUČIO: Danijel Simić dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost “Milan Pantić”

Novosti online

07. 06. 2022. u 15:15

DANIJEL Simić, novinar Radio-televizije Republike Srpske i predsednik Udruženja novinara RS, ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost “Milan Pantić”, koju dodeljuje kompanija "Novosti".

ПЕТОЧЛАНИ ЖИРИ ОДЛУЧИО: Данијел Симић добитник награде за новинарску храброст “Милан Пантић”

Foto: Printskrin

Ovu odluku doneo je petočlani žiri. Za Simića je glasalo troje članova, dok su po jedan glas dobili Branko Žujović, novinar i urednik portala Subotičke.rs, i Ruža Helać, autorka dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu".  

Kako se navodi u predlogu kolegijuma "Večernjih novosti", koji je kandidovao Simića, u pitanju je dugogodišnji novinar javnog medijskog servisa Republike Srpske, osnivač i glavni urednik portala Frontal.rs, jedinog ćiriličnog portala zapadno od Drine.

- Danijel Simić se izdvojio svojim izveštavanjem iz Ukrajine. Jedan je od retkih koji je otišao u ratnu zonu i posvećeno izveštava, kako za svoju matičnu kuću, tako informacije deli i izjavama i uključenjima u gotovo sve relevantne medije u Srbiji i RS. Svakodnevno izveštava o sukobima u Donbasu, ušao je među prvima u kompleks čeličane Azovstalj. Osim o ratnim sukobima, izveštava i o životu običnih građana u Donbasu i razvejava mnoge neistine koje se plasiraju u javnost - navodi se u predlogu za nagradu.

Budući da je za Simića novinarski posao ispred svega, pa i sopstvene bezbednosti, on je, po oceni žirija, dostojan da postane laureat nagrade za novinarsku hrabrost koja nosi ime Milana Pantića, ubijenog dopisnika "Novosti" iz Jagodine.

Ovogodišnji konkurs trajao je do 20. maja, a laureta je izabrao žiri koji su činili predstavnici porodice Pantić, UNS, NUNS, lokalnog medija u Jagodini i "Večernjih novosti".

Nagrada za novinarsku hrabrost “Milan Pantić” ustanovljena je u znak sećanja na novinara "Novosti" koji je ubijen 11. juna 2001. godine, u hodniku ispred svog stana. Pantić je ubijen zbog svog novinarskog rada, a ubice i nalogodavci ni posle 21 godinu nisu pronađeni.

Simiću će nagrada biti uručena 11. juna, u Jagodini, na godišnjicu Pantićevog ubistva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas