PILOTIRANJE DRŽAVNE MATURE: Najbolji rezultati iz engleskog jezika, najlošiji iz matematike

LJ.B.

07. 06. 2022. u 14:50

NA probi državne mature najveća postignuća đaci su imali na testovima stranih jezika, gde su gimnazijalci osvajali i do 64 poena u proseku, odnosno do 51 poen učenici srednjih stručnih škola. Da podsetimo, đaci su kao izborni predmet najčešće birali engleski jezik.

ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ: Најбољи резултати из енглеског језика, најлошији из математике

Foto Nikola Skenderija

Kada je reč o ostalim opšteobrazovnim predmetima, gimnazijalci su najbolje uradili hemiju iz koje su osvojili u proseku 51 bod, a učenici srednjih stručnih škola istoriju sa 36 bodova u proseku.

Ovo je saopštilo Ministarstvo prosvete uz napomenu da je organizovana radionica na kojoj je razmatrana uspešnost realizacije drugog pilota državne mature, održanog od 5. do 8. aprila.

U saopštenju je navedeno i da su test iz srpskog jezika, očekivano, najbolje uradili gimnazijalci koji su u proseku osvojili 47 bodova, a dosta gimnazijalaca je test rešilo sa maksimalnih 100 poena, odnosno srednjoškolaca sa 93.

U rešavanju zadataka iz matematike uspešnostg je bila manja, pa su gimnazijalci osvojili 18 poena u proseku, s tim što je bilo dosta onih sa ukupnim poenom od 97.

Generacija koja će polagati državnu maturu imaće dve probe, prvu u maju 2023. godine, a drugu 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DOSAD NEVIĐENO! Košarkaške sudije ostale u neverici zbog navijača na meču Evrolige Partizan - Zvezda i uradile ovo (VIDEO)