PILOTIRANJE DRŽAVNE MATURE: Najbolji rezultati iz engleskog jezika, najlošiji iz matematike

Lj.B.

07. 06. 2022. u 14:50

NA probi državne mature najveća postignuća đaci su imali na testovima stranih jezika, gde su gimnazijalci osvajali i do 64 poena u proseku, odnosno do 51 poen učenici srednjih stručnih škola. Da podsetimo, đaci su kao izborni predmet najčešće birali engleski jezik.

ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ: Најбољи резултати из енглеског језика, најлошији из математике

Foto Nikola Skenderija

Kada je reč o ostalim opšteobrazovnim predmetima, gimnazijalci su najbolje uradili hemiju iz koje su osvojili u proseku 51 bod, a učenici srednjih stručnih škola istoriju sa 36 bodova u proseku.

Ovo je saopštilo Ministarstvo prosvete uz napomenu da je organizovana radionica na kojoj je razmatrana uspešnost realizacije drugog pilota državne mature, održanog od 5. do 8. aprila.

U saopštenju je navedeno i da su test iz srpskog jezika, očekivano, najbolje uradili gimnazijalci koji su u proseku osvojili 47 bodova, a dosta gimnazijalaca je test rešilo sa maksimalnih 100 poena, odnosno srednjoškolaca sa 93.

U rešavanju zadataka iz matematike uspešnostg je bila manja, pa su gimnazijalci osvojili 18 poena u proseku, s tim što je bilo dosta onih sa ukupnim poenom od 97.

Generacija koja će polagati državnu maturu imaće dve probe, prvu u maju 2023. godine, a drugu 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo