NE, NIJE NAUČNA FANTASTIKA: Ecobot - robot koji sam čisti, pere, suši i - isključi se kad završi (VIDEO)

BizLife

07. 06. 2022. u 10:00

MIROSLAVA JOCIĆ, CEO kompanije Secut otkrila nam je tajne novog proizvoda na našem tržištu – Ecobot robota...

НЕ, НИЈЕ НАУЧНА ФАНТАСТИКА: Ecobot - робот који сам чисти, пере, суши и - искључи се кад заврши (ВИДЕО)

Miroslava Jocić sa robotima/ Foto: Zoran Rašić, Stefan Jovanović

To su mašine kakve smo do sada viđali u naučnofantastičnim filmovima. Jedan takav robot je u stanju da održava higijenu neke ustanove potpuno autonomno, čisteći površinu i brinući se o sebi (kad primeti da mu je baterija pri kraju, ode i sam se priključi na punjač).

* Da li je isplativo za jednu ustanovu da nabavi robota za čišćenje?

Da, veoma je isplativo ulagati u robote za čišćenje. Smatra se da se radi o investiciji a ne o trošku. Povrat investicije je veoma zanimljiv, kreće se od pola godine do 2 godine maksimalno, što je veoma brz povrat investicije. San svakog menadžera!

Naravno, zavisi od kvadrature koja se čisti kao i od tipa robota koji se kupuje, odnosno iznajmljuje.

Daću vam jedan od najboljih primera. Za čišćenje 5.000 kvadrata, ljudima je potrebno 300 radnih sati, robotu svega 130!

Izvor: BizLife

* Da li su ove mašine bezbedne? Kako se ne sudare sa nameštajem i ljudima?

Bezbednost je proizvođačima bila na prvom mestu. Roboti su opremljeni najsavremenijim senzorima i kamerama kojima definišu putanju kojom će se robot kretati i čistiti.

Ne postoji mogućnost da robot udari u bilo šta. Ukoliko mu se neko nađe na putu robot će se zaustaviti na bezbednoj udaljenosti. Ukoliko se čovek ili neka druga prepreka ne pomeri, robot će ih jednostavno zaobići.

Dakle, robot ne može da ošteti bilo šta. Robot Ecobot 75 koja je najprimenljiviji u čišćenju garaža i magacina, gde je najveća frekvecija vozila, može  čak i  da se obrati

vozaču i sugeriše mu sa koje strane da se mimoiđu.

Kada sam to videla  prvi put, činilo mi se neverovatnim. Zapravo, izgleda kao scena za neki futuristički film a onda shvatite da je naša sadašnjost na neki način već budućnost. Nije nešto što će se dogoditi za godinu, dve ili pet. Već se dogodilo i mi smo svedoci toga.

Izvor: BizLife

*Kako izgleda rutina korišćenje jednog robota?

Operater, dakle čovek zadaje robotu zadatke. U robotu je integrisan tablet uređaj, vrlo pristupačan za jednostavnim interejsom koji je prilagođen svim generacijama. Sam proces programiranja robota je vrlo jednostavan za korišćenje. Za neke modele je potrebno mapirati prostor munuelno pa tek onda mu zadati šta i kada treba da čisti, neki modeli robota sami rade mapiranje. Dakle, nakon mapiranja, robotu se zadaje zadatak kuda da se kreće i šta i na koji način da čisti. Nakon završenog ciklusa čišćenja, robot sam odlazi do stanice gde prazni vodu ili je reciklira ukoliko nije previše zaprljana i priključuje se na punjač ukoliko je potrebno. Za robota je mapiranje, čišćenje i vraćanje na mesto gde treba da se puni vrlo jednostavan zadatak.

* Koliko vrsta ovih mašina nudite tržištu?

Postoji 7 različitih robota koji su dostupni na našem tržistu. Roboti za usisavanje unutrašnjih prostorija, roboti za pranje i usisavanje unutrašnjih i spoljnih prostora, za suvo mopovanje, za čišćenje spoljnih površina , mašina za posluživanje. Svaki od ovih robota ima jasnu namenu, zato je nama najvažnije da čujemo želje naših klijenata jer jedino na taj način mogu da dobiju robota koji će u potpunosti zadovoljiti njihova očekivanja i potrebe.

* Gde se proizvode Ecobot roboti?

Naši Ecobot roboti se proizvode u Kini ali je sva neophodna podrška u Evropi. Kompanija Gausium ima predstavništvo i trening centre u Holandiji i Italiji, što nas je dodatno ohrabrilo i podstaklo da se odlučimo za njih kao i da postanemo ovlašćeni uvoznici i distributeri za naše tržište.

Izvor: BizLife

* Da li Vaša kompanija ima u planu uvoz još nekih revolucionarnih proizvoda i da li smatrate da Srbija može da drži korak sa modernim svetom?

Srbija svakako ima kapacitet i potrebu za digitalizacijom, automatizacijom i inovacijom koja se odnosi na uslužne industrije, kao što je industrija čišćenja. Naši Ecobot roboti su primenljivi u industriji proizvodnje hrane i lekova, auto-industriji,  hotelskoj industriji, aerodromima, magacinima, šoping centrima, poslovnim prostorima, bolnicama, školama, fakultetima. Zapravo, nema ograničenja za primenu.

Ne zaostajemo za svetom ni u jednom segmentu, zašto bismo na polju inovacija u industriji čišćenja?

Mi tek planiramo da ulažemo u inovativne proizvode i usluge. Veštačka inteligencija i tehnologija se takvom brzinom razvijaju da ne postoji ni jedna grana industrije koja to može da zanemari. Naša kompanija Secut koja se bavi čišćenjem i obezbeđenjem je prva kompanija u Srbiji koje je primenila ove inovativne tehnologije u poslovanju i tako postala jedna od prvih kompanija u ovom delu Evrope koja koristi robote u procesu čišćenja, što je za nas veliki uspeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave