KORAK PO KORAK: Kako da na najbrži i najjednostavniji način podnesete zahtev za izdavanje putne isprave

V. N.

04. 06. 2022. u 11:21

PASOŠ za razliku od lične karte ne može da ima karakter trajnog dokumenta i mora da se obnavlja na svakih 10 godina. Naime, državljani Srbije stariji od 65 leta mogu da zahtevaju izdavanje lične karte bez ograničenog roka važenja na obrascu koji nema čip.

КОРАК ПО КОРАК: Како да на најбржи и најједноставнији начин поднесете захтев за издавање путне исправе

Foto M. Labudović

Međutim, takva mogućnost, kada je u pitanju putna isprava ne postoji i po njenom isteku neophodno je, ukoliko penzioneri žele da putuju van granica naše zemlje, da je produže.

Korak 1

Zahtev za izdavanje putne isprave u skladu sa važećim propisima podnosi se ličnim dolaskom u policijsku stanicu, prema mestu prijavljenog prebivališta odnosno boravišta. Za Beograđane postoji mogućnost da se zahtev podnese u bilo kojoj stanici u Beogradu, uključujući i Policijsku upravu za grad Beograd u Ljermontovljevoj ulici 12a.

Korak 2

Za građane kojima je jednostavnije da termin zakažu elektronski, to mogu da urade putem portala e-uprava do 30 dana unapred. Prilikom zakazivanja, a pre podnošenja zahteva za izdavanje pasoša, građani mogu da generišu uplatnicu na portalu e-uprave ili to mogu da učine ovlašćeni policijski službenici nadležne policijske uprave prilikom podnošenja samog zahteva. Na taj način izmiriće i sve neophodne troškove izdavanja.

Korak 3

Radi utvrđivanja identiteta, kao i fotografisanja i uzimanja otiska prsta i potpisa, prilikom podnošenja zahteva obavezno je prisustvo osobe kojoj se izdaje putna isprava. Zahtev za izdavanje nadležni su dužni da reše u roku od 30 dana od trenutka podnošenja zahteva. U praksi se to završava u znatno kraćem roku od propisanog, čak i u periodima povećanog interesovanja građana za izdavanje pasoša.

Korak 4

Za sve one koji su u poslednjem trenutku shvatili da im je pasoš nevažeći, on se može izdati i po hitnom postupku, najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva. U tim slučajevima neophodno je priložiti dokaze koji potvrđuju opravdane razloge hitnosti (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put).

Korak 5

Kada podnosilac zahteva nema dokaz o razlogu hitnosti, on može da traži izdavanje pasoša "preko reda", ali uz uplatu takse u iznosu od 5.000, uz osnovnu naknadu za izdavanje pasoša u iznosu od 3.600 dinara. Posle odgovarajućih provera, ukoliko su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o putnim ispravama, dokument se izrađuje i građanin može da preuzme izrađeni dokument dolaskom u nadležnu organizacionu jedinicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!