MINISTAR VULIN: Zalažem se da se onima koji izazovu saobraćajnu nesreću u pijanom i drogiranom stanju sudi kao za pokušaj ubistva

Novosti onlajn

24. 05. 2022. u 12:44

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas primopredaji opreme i uređaja za kontrolu psihoaktivnih supstanci u organizmu vozača koje je Agencija za bezbednost saobraćaja donirala Upravi saobraćajne policije.

МИНИСТАР ВУЛИН: Залажем се да се онима који изазову саобраћајну несрећу у пијаном и дрогираном стању суди као за покушај убиства

Foto: Novosti

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da pripadnici saobraćajne policije nastavljaju akcije pojačane kontrole saobraćaja i da se zalaže da se kazne za saobraćajne prekršaje pooštre, a da se onima koji u pijanom ili drogiranom stanju izazovu saobraćajnu nesreću sudi kao za pokušaj ubistva.

- Od početka godine, saobraćajna policija je prilikom kontrole saobraćaja otkrila više od 21.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od toga 4.100 sa preko 1,2 promila alkohola u organizmu i ti vozači su bili zadržani u našim službenim prostorijama, a preko 800 vozača imalo je preko 2 promila alkohola u organizmu, što se tretira kao nasilnička vožnja. Saobraćajna policija je otkrila više od 1.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 60 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je otkriveno 625 vozača pod dejstvom narkotika. Ovo su zaista zastrašujući podaci i kao ministar unutrašnjih poslova predložiću da se kaznena politika pooštri kada je reč o saobraćajnim prekršajima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja, koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine i vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Prethodnih dana u Srbiji se dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo osam osoba, a dve osobe su zadobile teške telesne povrede opasne po život. U petak, 20. maja, u saobraćajnim nezgodama poginula su tri lica, a u subotu, 21. maja, smrtno je stradalo pet osoba. Ovo je već drugi vikend u maju mesecu u kome imamo veliki broj nastradalih lica, a najčešći uticajni faktor za događanje nezgoda je bila neprilagođena brzina - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će zbog ovako poražavajućih rezultata i velikog broja stradalih u saobraćajnim nesrećama predložiti da se povede velika nacionalna kampanja, kako bi se i na taj način uticalo na građane da budu odgovorniji u saobraćaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević istakao je da će tokom predstojećih vikenda biti angažovani svi policijski službenici koji vrše kontrolu saobraćaja službenim motociklima, a sve u cilju očuvanja bezbednosti na našim putevima.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić poručio je da je izuzetno važno da se na vreme prepoznaju, otkriju i iz saobraćaja isključe oni koji voze pod dejstvom alkohola i narkotika, te da podržava predlog ministra policije Vulina da se povede jedna velika nacionalna kampanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KREMLJ POTVRDIO: Evo kakvu poruku je Zelenski poslao Putinu - vidite kako je uspeo da je predsednik Rusije LIČNO dobije