DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO: Direktor RHMZ otkriva šta nas čeka narednih meseci

Novosti online

22. 05. 2022. u 13:44

NA osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela vremenska prognoza donosi toplije i sušnije leto u odnosu na leto 2021. godine, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Директор РХМЗ открива шта нас чека наредних месеци

Foto: Depositphotos

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2022. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do plus dva stepena. Očekivane vrednosti srednje letnje temperature vazduha biće u intervalu od 21 do 24 stepena u nižim predelima, a od 13 do 17 stepeni u planinskim predelima - naveo je on i dodao da ćemo imati i tropske dane.

Jugoslav Nikolić/Foto: Printscreen

- Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana s maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni biti u intervalu od 30 do 55, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta - kaže Nikolić i dodaje da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka.

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 120 mm do 240 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 190 do 250 mililitara.

Prognozira se da će broj dana s padavinama većim od 0,1 mililitra tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 18 do 28, a na planinama do 36 - zaključuje Nikolić.

(Kurir)

BONUS VIDEO: NEVEROVATAN SNIMAK SA VRHA DURMITORA - Pogledajte prizor od kog zastaje dah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)