AKO ZATREBA, DEČAKU NOVA JETRA DONORA: Mališana iz Čačka sa sumnjom na misteriozno oboljenje zbrinjavaju u Bergamu

B. RADIVOJEVIĆ

14. 05. 2022. u 07:00

JOŠ se ne zna da li će devetogodišnji dečak iz Čačka, koji je u četvrtak prebačen u centar za transplantacije u Bergamu, biti podvrgnut presađivanju donorske jetre, ali je zbog činjenice da je u stanju kada ovaj organ naglo može da mu otkaže, morao da bude transportovan u specijalizovanu ustanovu, gde taj zahvat može brzo da se izvede.

АКО ЗАТРЕБА, ДЕЧАКУ НОВА ЈЕТРА ДОНОРА: Малишана из Чачка са сумњом на мистериозно обољење збрињавају у Бергаму

Ilustracija Shutterstock

U Ministarstvu zdravlja "Novostima" je u petak potvrđeno da je transport iz Instituta za majku i dete, gde je dečak sa sumnjom na misteriozni hepatitis nepoznatog porekla lečen, do centra u Italiji protekao bez problema.

- U pratnji deteta bio je medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, a u Bergamo su, bez usputnih teškoća, stigli kako je i planirano, već u sedam sati ujutru i dečak je odmah primljen - rečeno nam je u Ministarstvu. - Zahvaljujući višegodišnjoj uspešnoj saradnji i protokolu koji Ministarstvo zdravlja ima sa centrom u Bergamu, čim smo ih pozvali prihvatili su da prime dečaka.

Da li dečak koji je prvo lečen u bolnici u Čačku, a onda prebačen u Beograd, ima misterioznu varijantu hepatitisa koja je do sada u svetu prijavljena kod 450 mališana, uključujući i 11 smrtnih slučajeva u Indoneziji, zvanično nije potvrđeno.

- Adenovirus, koji se pominje kao mogući uzročnik, nije nikakav novi virus. Možda je ovde reč o novom soju virusa, ali zasad nema jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo našim ispitivanjima, takođe, dobili podatke da trenutno nema poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da, ako gledamo na tu definiciju, to jeste taj hepatitis - rekla je načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog dr Ivana Kitić.

Posle ovog prvog sumnjivog slučaja, kod nas nije prijavljen više nijedan, ali je svim domovima zdravlja iz Instituta za javno zdravlje "Batut" upućen dopis da moraju da prijave svaku sumnju ili verovatan slučaj akutnog hepatitisa kod dece.

Doktorka Kitić rekla je da u Institutu za majku i dete nema novih pacijenata sa sumnjom na misterioznu varijantu hepatitisa, ali da je potreban veliki oprez kako bi se na vreme uradile sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog drugog deteta.

- Dečak koji je prebačen u Italiju je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je tamo - rekla je dr Kitić.

Poreklo nove bolesti koja se širi među decom se još istražuje, a novi slučajevi se prijavljuju kao sporadični, međusobno nepovezani. Moguća povezanost sa trenutnom adenovirusnom infekcijom pronađena je u slučajevima posebno u Velikoj Britaniji, ali druge hipoteze i mogući kofaktori su pod istragom.

ŠIRI SE CELOM PLANETOM

Od 5. aprila, kada je prijavljen prvi slučaj sumnje, u Velikoj Britaniji identifikovano je 163 dece mlađe od 16 godina, sa akutnim hepatitisom nepoznatog porekla, od kojih je 11 podvrgnuto transplantaciji jetre. U EU misteriozni hepatitis prijavljen je u 13 zemalja, ukupno 105 slučajeva. U Argentini je registrovano osam, Brazilu 16, Kanadi sedam, Indoneziji 15, Izraelu 12, Japanu sedam...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!