UZNEMIRUJUĆE: Na današnji dan 1999. bombardovan most u Trsteniku - pogledajte autentične snimke (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 04. 2022. u 12:00

DVA života izgubljena su 30. aprila, 1999. godine kada je NATO avijacija bombardovala most na Zapadnoj Moravi u Trsteniku.

УЗНЕМИРУЈУЋЕ: На данашњи дан 1999. бомбардован мост у Трстенику - погледајте аутентичне снимке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Sarić

Na licu mesta, nekoliko minuta nakon 14 sati poginuli su Nadežda Petričković (44) i Dejan Đorđević (40).

Foto: S. Babović

 

Od snažnog udara projektila nastradale su mnoge kuće i zgrade u opštini, a oštećena je i Crkva Svete Trojice i crveni zvonik. Svake godine Trsteničani polažu venac na spomenik kod mosta.

 

Foto: S. Babović

 

Na autentičnim snimcima Dragana Sarića vidi se kako je izgledao trenutak kada je pogođen stari čelični most, prvi put podignut 1898. godine, veliki dim iznad opštinske zgrade ukazivao je na najgore.

Foto: Arhiva Opštine

 

Popucala stakla na izlozima zgrada, narod koji trči do skloništa. U 16 sati, most je već bio sasvim u reci. Na delu mosta koji nije potonuo  ostalo je telo Nadežde Petričković. Telo Dejana Đorđevića nađeno je u vodi.

BONUS VIDEO - Atos, planinski masiv na istoimenom poluostrvu, odvajkada je smatran svetom planinom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara