"RAT U UKRAJINI OBEĆAN JE JOŠ 2016. GODINE!" Emir Kusturica: Ovim rečima je njihov tadašnji predsednik to i potvrdio

Novosti online

29. 04. 2022. u 12:39

OVA hajka protiv jednog čitavog naroda me podseća na Kristalnu noć i na onaj period pre 1940. kada su Jevreji bili u sličnoj poziciji.

РАТ У УКРАЈИНИ ОБЕЋАН ЈЕ ЈОШ 2016. ГОДИНЕ! Емир Кустурица: Овим речима је њихов тадашњи председник то и потврдио

Foto: N.Petrović

Nadam se da će taj embargo na narod da se ukine onog trenutka kada i taj rat dobije svoju završnu fazu.

Ovako režiser Emir Kusturica otkriva za Sputnjik kako slogan ovogodišnjeg 15. Međunarodni filmskog i muzičkog festivala Kustendorf - „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ korespondira sa činjenicom da se ruska umetnost danas zabranjuje širom zapadnog sveta.

- Činjenica da se u 'Tajm' magazinu pojavi članak koji govori o tome da je Dostojevski kriv za ovo sve, jednostavno govori o mnogo većem lomu nego što se nama čini. A taj prelom duše, iako je u ovom evropocentričnom svetu prisutan, ogroman deo sveta uopšte ne uvažava. S tim što je ovaj glasniji, jači su megafoni, ali nemoguće je zatrti kulturu. To je jednostavno zaludan posao. I toliko će Dostojevski kako vreme bude odmicalo sve više i više biti u pravu - poručuje Kusturica.

Režiser se osvrnuo i na polemiku koja se povela na društvenim mrežama oko fotografije srpske predstavnice na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije Ane Đurić Konstrakte, na kojoj se vidi nameštaj u obliku slova „Z“, a koji su mnogi protumačili kao nedvosmislenu podršku ruskoj vojsci u Ukrajini.

- Sve je to deo te Kristalne noći. To su kristalni dani koji su duži od te noći. I u tim kristalnim danima se odvija nešto što je bilo nezamislivo. Mi smo odrasli uz ratove, ja sam odrastao uz Vijetnamski rat, tek se bio završio Korejski. Prisustvovali smo u dva navrata ratu u Iraku, gledali smo lom u Libiji, gledali smo rat u Siriji. I svi su ti ratovi bili pravdani ili su prećutno uzimani u obzir, jer je sila to mogla sebi da obezbedi. A sada se dešava jedan rat koji ima svoju predigru. Taj rat nije počeo sada, on traje od 2016. godine kada je tadašnji predsednik Ukrajine rekao: 'Naša deca će da idu u obdanište, a njihova neće' – misleći na Donbas

– 'Naša deca će da završe fakultete, njihova neće. Mi ćemo da dobijamo penzije, oni neće'. On je tada još, 2016, obećao ovaj rat koji se danas dešava- precizira Kusturica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSI IZVELI RAKETNI UDAR: "Kalibar" ispaljen sa fregate Crnomorske flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?