TAJANSTVENA I POSLE POLA VEKA: U Resavskoj pećini juče obeleženo šest decenija od njenog otkrivanja i 50 godina od otvaranja za posetioce

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 04. 2022. u 09:15

KADA sam pre 60 godina ušao u Resavsku pećinu, delovala mi je monumentalno i tajanstveno.

ТАЈАНСТВЕНА И ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: У Ресавској пећини јуче обележено шест деценија од њеног откривања и 50 година од отварања за посетиоце

Foto N. Skenderija

Iako sam je posetio nebrojeno puta, i danas je tako doživljavam. Ona je sačuvala iskonsku tajanstvenost, a odmereno svetlo čini da posetilac hoda kroz utrobu zemlje i da je ponovo istražuje, što znači da ju je projektant odlično uradio.

Ovako za "Novosti" govori Branislav Božović Denis, speleolog i planinar. koji je ovaj dragulj prirode nedaleko od Despotovca istraživao sa grupom naučnika šezdesetih godina prošlog veka. Nije oduševljenje skrivao ni juče kada je sa mnogobrojnim zvaničnicima i gostima ponovo obišao ovu lepoticu Kučajskih planina povodom pola veka od njenog otvaranja za posetioce.

U četiri dvorane Resavske pećine, koje se nalaze na dva nivoa, lepotom pleni pećinski nakit crvene, žute i bele boje. Procenjuje se da je pećina stara 80 miliona, a najstariji nakit 45 miliona godina. Nadmorska visina na ulazu u pećinu je 485, a najniži deo nalazi se na 405 metara. Staza kojom se posetioci kreću dok uživaju u neodoljivoj, vanvremenskoj lepoti ovog zaštićenog prirodnog dobra prve kategorije, duga je četiri i po kilometra.

A, svu lepotu ovog prirodnog bisera Gornje Resave pastiri su slučajno otkrili 1962. godine. Potom su je speleolozi, geolozi i drugi stručnjaci proučavali celu deceniju.

Među njima je bio i inženjer Milutin Rudaković Kepa, po čijem nadimku je nazvana Kepina dvorana. Uzbuđen, sećao se istraživanja Resavske pećine.

- Osećaj da prvi silazim u taj svet mraka, u kom se vreme meri milionima godina, bio je fascinantan. Danas pećinu često posećujem i uvek nađem nov nakit ili detalj, jer ga vidim u nekom svom svetlu.

Pre pola veka otvorena je za posetioce.

- Najveće zasluge pripadaju počivšem doktoru Jovanu Petroviću, profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i njegovoj ekipi speleologa - kazala je Ana Bogdanović, direktorka JP "Resavska pećina".

- Bila je to prava avantura sa mnogo rizika, budući da u to vreme nije bilo adekvatne opreme za istraživanje pećina. A, kada su 10 godina kasnije stigli prvi posetioci, pećina je tada i nekoliko narednih godina bila u okviru Turističke organizacije "Šumadija" sa sedištem u Velikoj Plani. Resavska lepotica u negdašnjoj Jugoslaviji, zajedno sa Postojnskom jamom u Sloveniji, važila je za jednu od najlepših i nakitom najbogatijih pećina. Njeno otvaranje predstavljalo je veliki podsticaj razvoju turizma i ubrzanom privrednom napretku opštine Despotovac.

Tačan broj posetilaca teško je utvrditi, rekla je Bogdanovićeva i dodala da se može reći da ih je do sada bilo između 10 i 15 miliona, jer je za petogodišnji jubilej nagrađen tromilioniti posetilac.

- Svakako da je u početku bilo daleko više interesovanja, bila je otvorena autobuska linija Beograd - Resavska pećina sa tri dnevna polaska iz pećine prema Beogradu. Ako se uzme u obzir da je i poslednjih godina prosečno oko 50.000 poseta, dolazi se do tih petnaestak miliona poseta u prethodnih pola veka što je impozantna brojka. Osim obilaska pećine i prelepih divljakovačkih livada, za posetioce je otvoren i avantura-park - dodala je Bogdanovićeva.

Jubileju otvaranja lepotice s Kučajskih planina prisustvovala je i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

- Resavska pećina je neverovatan biser prirode, ali i jedan od najlepših lokaliteta koji posetioci rado obilaze. Zato je važno ne samo da je čuvamo, već i da je unapređujemo i da je turistima predstavljamo na pravi način. Dobre godine su tek pred nama, jer se trendovi u turizmu menjaju. Oni traže prirodu i aktivan odmor, što upravo ovde mogu da dobiju. Ako negde mogu da imaju pravi doživljaj, to je upravo u Resavskoj pećini - rekla je Labovićeva.

posetiocima svirala Nadežda Đorđević/Branislav Božović/Milutin Rudaković, Foto Z. Gligorijević

REKONSTRUISANA KOMPLETNA OGRADA

OPŠTINA Despotovac, Ministarstvo zaštite životne sredine i JP "Resavska pećina" radili su na unapređenju infrastrukture na spomenicima prirode Resavska pećina i "Lisine". Rekonstruisana je ograda u pećini i oko nje, obnovljena kanalizaciona mreža, popločan je plato kafića, koji je kompletno adaptiran, i stepeništa, zasađene su nove sadnice, urađena nova kapija, zgrada recepcije, svi mostovi. Obezbeđena su sredstva za rekonstrukciju platforme kod vodopada, kupovinu tezgi za izlagače i prodavce, zamenu putokaza, osvetljenja u samoj pećini.

PODSTICAJ OD DVA DRŽAVNA PROJEKTA

PREDSEDNIK opštine Despotovac Nikola Nikolić rekao je da će dva velika državna projekta Gornju Resavu učiniti još atraktivnijom.

- Reč je o auto-putu "Vožd Karađorđe" i Nacionalnom parku "Kučaj-Beljanica", koji su uvršteni u planski dokument Srbije. Oni će predstavljati preporod za građane despotovačke opštine. Auto-put od Aranđelovca do Bora imaće ulaz na kilometar od Despotovca i biće jedna od najvrednijih zadužbina u Gornjoj Resavi, jer će joj dati i privredni podsticaj. Budući nacionalni park prostiraće se na oko 45.000 hektara, a država će zaštititi i unaprediti naš kraj - ocenio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna