VIŠE ŠUMA, BOLJE UPRAVLJANJE OTPADOM: Novi Pazar sa okolinom postaje mesto značajnih zelenih projekata koji će popraviti kvalitet života

V. N.

28. 04. 2022. u 13:58

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovor sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, na osnovu kojeg će lokalnoj samoupravi biti dodeljena sredstva za realizaciju projekta pošumljavanja na više lokacija.

ВИШЕ ШУМА, БОЉЕ УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ: Нови Пазар са околином постаје место значајних зелених пројеката који ће поправити квалитет живота

Foto Ministarstvo za zaštitu životne sredine

- U prethodnom periodu smo puno uradili. Pored zamene kotlarnica u sportskoj hali "Pendik", podršci za zamenu individualnih ložišta u domaćinstvima, uz subvencije ministarstva posađeno je oko 40.000 sadnica. U ovoj godini nas čeka još značajnih zelenih projekata. Opredelili smo sredstva za još oko 1.200 sadnica na više lokacija, a menjaćemo i kotlarnice u dve osnovne škole. Trudimo se da kroz ove projekte unapredimo kvalitet vazduha za sve građane - rekla je Vujovićeva.

Ministarka je istakla da su važni i projekti koji utiču na unapređenje kvaliteta vode i zemljišta, a u tom smislu je značajno upravljanje otpadom. Kako je najavila, Novi Pazar će u narednom periodu dobiti na korišćenje potrebnu opremu u vidu novih kanti i kontejnera, a još važnije je što su u planu i kapitalni projekti.

- Gradićemo moderan regionalni centar za upravljanje otpadom u Raški, ka kojem će gravitirati i Novi Pazar i Tutin. Trudićemo se da u što kraćem periodu krenemo u realizaciju ovog važnog projekta, koji ćemo finansirati uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Očekujem da projektovanje bude završeno do juna ove godine. Takođe, radimo i reviziju projekta sanacije deponije Golo brdo, koja će biti zatvorena kada krene izgradnja regionalnog centra. To su sve važni zeleni projekti, koji će promeniti kvalitet života svih građana ovog kraja - rekla je Vujovićeva.

Ministarka Irena Vujović i gradonačelnik Nihad Biševac, Foto Ministarstvo za zaštitu životne sredine

"POVELjA GRADA" IRENI VUJOVIĆ

POVELjA grada - priznanje koje Novi Pazar dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju ove lokalne samouprave - dodeljeno je ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović.

Povelju joj je uručio gradonačelnik Nihat Biševac na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada.

- Velika je čast dobiti priznanje u gradu dobrih domaćina čije su najveće bogatstvo ljudi koji žive i stvaraju zajedno, poštujući jedni druge. Primanjem Povelje postajem deo ovog grada, što je velika privilegija i čast - rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)