OD PONOĆI NOVE MERE: U Severnu Makedoniju i Bugarsku samo sa pasošem - evo kakva je situacija sa ulaskom u Grčku

Novosti onlajn

20. 04. 2022. u 16:26

VLADA Severne Makedonije na preporuku Komisije za infektivne bolesti ukinula je od ponoći obavezu posedovanja potvrde o vakcinaciji, antigenskom i PCR testu za sve domaće i strane državljanje, te je sada za ulaz u zemlju potreban samo pasoš, a za vozače kao i ranije "zeleni karton", navodi Grčkainfo.

ОД ПОНОЋИ НОВЕ МЕРЕ: У Северну Македонију и Бугарску само са пасошем - ево каква је ситуација са уласком у Грчку

Hrvatska je procenila da vakcina važi 210 dana / Foto Tanjug

Ova odluka nije još zvanično zabeležena na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova koje redovno ažurira podatke o potrebnim dokumentima za putovanje u inostranstvo, kao i za ulazak u Srbiju.

Pošto se bliži letnja sezona, važna informacija za sve turiste je, kako se navodi na sajtu ministarstva, da lica koja dolaze iz Srbije mogu u Bugarsku ulaziti bez kovid dokumenata. odnosno "mogu ući sa putnom ispravom, koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje zemlje".

Što se tiče Grčke kao krajnje destinacije većine onih koji pomenute dve države koriste samo kao tranzit do omiljenih letovališta, situacija je trenutno ovakva, mada stižu informacije da bi uskoro trebalo doći do značajnog popuštanja mera:

- Sva lica, starija od pet godina, koja dolaze iz država članica Evropske unije i Šengenskog sporazuma, kao i 33 zemlje koje nisu članice EU, koje su pristupile EU sistemu digitalnog sertifikata COVID 19, među kojima je i Srbija, mogu ući u Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata COVID-19, odnosno:

1) Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje 14 dana od dana vakcinacije protiv virusa COVID 19 i ne više od 9 meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu.

2) Sertifikata o preležanoj bolesti COVID 19, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje 14 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana

3) Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa COVID 19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju