METALNI OTPAD IZ UKRAJINE UPALIO ALARM: U Centru za razminiranje u Grockoj je počela obuka za prepoznavanje eksplozivnih ostataka rata

B. SUBAŠIĆ

19. 04. 2022. u 10:33

RATNA istorija Srbije je ostavila je mnogo ubitačnih eksplozivnih "uspomena" u našem tlu, a sada je na vidiku i nova opasnost: neeksplodirana ubojna sredstava iz uvoznog metalnog otpada.

МЕТАЛНИ ОТПАД ИЗ УКРАЈИНЕ УПАЛИО АЛАРМ: У Центру за разминирање у Гроцкој је почела обука за препознавање експлозивних остатака рата

Foto B. Subašić

Posle informacija da će međunarodni trgovci na tržište izneti velike količine metala sa ratišta Ukrajine rukovodstvo "Smederevske železare - Hestil Srbija" poslalo je ekipu svojih tehničara na obuku u Centar za razminiranje.

Stari radnici Železare kažu da su pirotehničari i ranije u metalnom otpadu tražili neeksplodirana ubojna sredstva, jer bi se ona aktivirala i bez upaljača ako bi dospela u visoku peć. Zbog aktuelne opasnosti da se na tržištu pojavi metalni otpad sa aktivnih ratišta u Centru za razminiranje se obučavaju specijalizovane ekipe koje će u kršu uočavati potencijalnu opasnost, preduzimati odgovarajuće procedure i svoja znanja širiti među kolegama.

- Železara dobija otpadni metal sa svih strana sveta, a dolazak gvožđa iz Ukrajine predstavljao bi specifičan rizik i obuka za prepoznavanje eksplozivnih ostataka rata je veoma značajna - kaže Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

- Stariji koji su tokom školovanja imali predmet Odbrana i zaštita i koji su išli u vojsku poseduju veće znanje o ovoj oblasti i opasnostima od mladih, koji su eksplozivne naprave gledali samo na filmu i internetu. Zato je Centar za razminiranje odgovorio na zahteve zainteresovanih preduzeća i prvi put u Srbiji održava obuku ovakvog tipa, čiji je širi cilj podizanje svesti o neophodnosti kontinuirane edukacije građana o opasnostima od eksplozivnih ostataka rata.

Bojan Glamočlija sa timom "Smederevske železare - Hestil Srbija" , Foto B. Subašić

Reporteri "Novosti" su u učionici Centra za stolovima okruženim školskim minama, granatama i raketama, zatekli polaznike kursa koji su koncentrisano u mrtvoj tišini rešavali početni test znanja o eksplozivnim ostacima rata. Ozbiljnost prizora bila je verna ilustracija ozbiljnosti problema sa kojima će se polaznici suočiti u praksi. Posle teorijskog dela obuke, oni će u metalnom kršu i na poligonu morati da otkrivaju verne kopije ubojnih sredstava i preduzimaju odgovarajuće postupke.

- Do sada je Centar izradio oko 200 projekata za sve koji su imali probleme sa minama, kasetnim bombama i avio-bombama, a sada radimo sve više projekata za građevinu - kaže Glamočlija.

- Strani investitori su izričiti i zahtevaju pre bilo kakvih iskopavanja potvrdu da je tlo pregledano i očišćeno od eksplozivnih ostataka rata. Nema nijednog projekta izviđanja i čišćenja u Srbiji, na velikoj ili maloj površini, a da nismo pronašli neeksplodirana ubojna sredstva, od Velikog rata naovamo.

U Centru naglašavaju da je nedostatatak edukacije o eksplozivnim ostacima rata postao gorući problem.

- Imali smo slučajeve da su ljudi nosili stare netipične neeksplodirane ubojne naprave kao suvenire kući i stavljali ih u vitrine - kaže Glamočlija.

- U nekoliko slučajeva kao ukrase su čuvali čak i kasetne bombe! Kada bi neko prepoznao o čemu je reč izbijala bi panika i tek tada bi pozivali kolege iz MUP. Bilo je, nažalost, i slučajeva nesreća sa fatalnim posledicama.

Centar je osnovan 2002. kao vladina institucija sa ciljem izviđanja terena, izrade projekata za humanitarno razminiranje, praćenje njihove realizacije i sprovođenja obuka.

U protekle dve godine Centar je stekao međunarodne licence i sve je više zahteva iz inostranstva da u njemu pohađaju kurseve.

Foto Centar za razminiranje

Uz Vojsku Srbije, glavni partner u izvođenju obuke im je PMC Inženjering, deo poslovnog sistema Jugoimport SDPR.

- Imamo najviše licence u oblasti humanitarnog razminiranja, kao i najveće reference na Balkanu - kaže Igor Vukmirica, pomoćnik direktora u sektoru za zajedničke poslove PMC Inženjeringa.

- Dosadašnju saradnju sa Centrom sada podižemo na viši, međunarodni nivo. Ideja za izvođenje ovakvih obuka je društveno odgovorna i korisna.

NATO BOMBI JOŠ IMA NA 150 MESTA

AVIONSKE bombe i rakete zaostale posle NATO agresije još se nalaze u zemlji ili u mulju Srbije na više od 150 lokacija. Poseban problem je potopljena nemačka crnomorska flotila u Dunavu kod Prahova, koja je od 1944. opasnost za plovidbu.

- Ministrstvo saobraćaja već tri godine radi na pripremama za vađenje nemačkih brodova, a trenutno se radi tender za izvođača radova, na osnovu informacija međunarodnih institucija koje su se bavile tim brodovima. Mi ćemo, ipak, sve morati da proverimo na licu mesta, jer dok deminer ne pregleda svaku bombu nismo sigurni šta vadimo - kaže Bojan Glamočlija.

STANDARDI

OBUKA u prostorijama i na poligonu Centra za razminiranje u Grockoj sprovodi se po programu usklađenom sa Međunarodnim standardima za protivminsko delovanje (IMAS). Njega je verifikovala i naša Agencija za kvalifikacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a izvode ga akreditovani instruktori iz Centra za razminiranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!