ZAIM PRESKOČIO SVE PREPREKE: Integracija dece povratnika iz inostranstva u naš školski sistem

I. MITIĆ

18. 04. 2022. u 11:08

JEZIČKA barijera, diskriminacija i prilagođavanje na novu sredinu poteškoće su sa kojima se suočavaju deca romskog porekla povratnika iz inostranstva kada treba da krenu u školu. Dodatne probleme imaju one porodice koje su u riziku od siromaštva, ali ako postoji adekvatna podrška, uspeh je moguć.

ЗАИМ ПРЕСКОЧИО СВЕ ПРЕПРЕКЕ: Интеграција деце повратника из иностранства у наш школски систем

Foto NARNS

Primer za to je jedanaestogodišnji Zaim Šabanović, koji je prošli razred završio sa svim peticama iako mu nije bilo nimalo lako. On je živeo u Nemačkoj od svoje četvrte godine do polaska u školu, tako da nije imao dovoljno vremena da nauči ni nemački, ni srpski jezik. Po dolasku u Srbiju, Zaim ne bi mogao da napreduje bez podrške u učenju i besplatnih dopunskih časova srpskog jezika i matematike.

- Iza njegovih bistrih očiju krio se veliki potencijal. On je na našim radionicama bio redovan. U početku stidljiv, jer mu je bilo teško da se izrazi, ovaj radoznali dečak postajao je sve zadovoljniji i pričljiviji - ističe učitelj Zoran Ilić.

On je koordinator projekta pod nazivom "Podrška integraciji dece u obrazovni sistem Srbije", koji je prošle godine realizovala Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika u saradnji sa Nemačkim informacionim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru. Zoranova i pomoć pedagoškog asistenta Saše Kadrića Zaimu je bila dragocena.

- Počeo je da napreduje u školi i popravio ocene iz matematike, čime je bio oduševljen. Zahvaljujući boljem razumevanju srpskog jezika, brzo je rešavao zadatke koje je voleo, ali mu ranije zbog jezičke barijere to nije polazilo za rukom. Očekivali smo najpre bolje ocene iz srpskog, ali Zaim ne voli gramatiku, pa je na tom polju sporije napredovao - dodaje Zoran.

Foto NARNS

Ovaj dečak ne krije da je sa sestrom bliznakinjom uživao u svim radionicama, a posebno u novim tehnologijama koje su mu omogućile da "otputuje u svemir ili da plovi čamcem po reci". On je prošle godine prvi put položio odlično, i to sa svim peticama, uprkos poteškoćama koje je donela pandemija.

Šabanovići zarađuju za život od sezonskih poslova i prikupljanja sekundarnih sirovina, a Zaimov san je da, zahvaljujući svom obrazovanju, dođe do dobrog posla i plate. Zato je svojim mentorima obećao da će i dalje vredno učiti kao što je to do sada činio.

POMOĆ RODITELjIMA

U okviru ovog projekta podrška se pruža i roditeljima povratnicima iz inostranstva, pripadnicima romske nacionalne manjine, materijalno ugroženim porodicama i deci koja su u riziku od ranog napuštanja školovanja. Pomoć pri upisu u vrtić ili školu, u prikupljanju dokumentacije radi ostvarivanja prava na materijalnu pomoć i dečje dodatke i praćenja nastave dobilo je 277 dece i 119 roditelja u pet gradova Srbije - Leskovcu, Kraljevu, Beogradu, Zrenjaninu i Novom Pazaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)