NAŠI NAUČNICI PRAVE ORUŽJE ZA BAKTERIJE: Tim istraživača iz "vinče" na svetski važnom projektu vrednom pola miliona evra

Branka Borisavljević

17. 04. 2022. u 11:26

INFEKCIJE bakterijama i virusima, koje svako od nas može da "pokupi" sa kvake na vratima, paleći svetlo, držeći se za šipku u prevozu, sa tastature ili telefona, uskoro bi mogle da budu prošlost.

НАШИ НАУЧНИЦИ ПРАВЕ ОРУЖЈЕ ЗА БАКТЕРИЈЕ: Тим истраживача из винче на светски важном пројекту вредном пола милиона евра

Foto: Privatna arhiva

Mladi naučnici iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča", vredno rade na projektu "Fotonsko oružje za mikrobe"(PHOTOGUN4MICROBES), koji finansira Fond za nauku u okviru programa "Ideje" sa 473.000 evra. Multidisciplinarni tim će, u naredne tri godine, napraviti antibakterijske folije prožete foto-nanočesticama, koje bi ubijale mikrobe, u roku od 15 minuta do sat vremena.

U razgovoru, za "Novosti", rukovodilac projekta dr Biljana Todorović Marković, naučni savetnik u Institutu "Vinča", otkriva da je suština projekta da se prekine prenos bakterija sa zaraženih površina na delove tela, a pre svega na ruke, nos, oči, preko kojih mikrobi najčešće i ulaze u organizam. Cilj je razvijanje jeftinih, svima dostupnih prozirnih antibakterijskih fotoaktivnih folija, koje se aktiviraju dejstvom vidljive svetlosti i samosterilišuće su. Time bi se znatno smanjio broj kontaktno prenosnih epidemija koje su u Srbiji, po "Batutovom" izveštaju iz 2019. godine, činile 43 odsto od ukupnog broja epidemija. Istraživači će, najpre, napraviti devet vrsta nanočestica, koje će biti na bazi ugljenika, pa su nazvane ugljenične kvantne tačke.

- Iako je moguće dobiti ih iz kore banane, pomorandže, zrna kafe, mi ćemo ih prvo praviti iz limunske kiseline - objašnjava Biljana Todorović Marković. - Zatim se formiraju polimerni kompoziti za oblikovanje antibakterijskih folija, u kojima se nalaze nanočestice. Te ugljenične kvantne tačke, pod dejstvom dnevne svetlosti, počinju da proizvode vrlo toksičnu formu kiseonika, koji se naziva singletni kiseonik. Bilo koja bakterija i virus da padnu, on probija njenu membranu i izaziva smrt. Ovim folijama mogu da se impregniraju podovi, prozori, vrata, utikači, kvake, telefoni...

Naša sagovornica navodi da je površina mobilnih telefona "leglo" bakterija i virusa. Najzastupljenije bakterije su zlatni stafilokok i ešerihija, ali i norovirus koji spada u vrstu fekalnih.

Dr Biljana Todorović Marković / Foto D. Milovanović

- Dejstvo antibakterijske folije je najefikasnije pod plavom svetlošću - kaže Biljana Todorović Marković. - Obično, belo dnevno svetlo, ima tri osnovne boje - crvenu, zelenu i plavu, koje se emituju na tri različite talasne dužine. Plava na 470 nanometara, zelena na 530, a crvena na 640. Kada foliju sa nanočesticama ozračite plavom svetlošću, ona ešerihiju koli ubija posle 15 minuta, a zlatni stafilokok za jedan sat.

Kako ističe rukovodilac projekta, antibakterijske folije sa nanočesticama su prvenstveno namenjene za postavljanje u objektima i na predmetima koji se dodiruju više od deset puta tokom dana. Pre svega, u bolnicama i domovima za stare. Ovim folijama bile bi obložene kvake, tasteri za poziv lekara i ostali predmeti u jedinicama intenzivne nege. Pored bolnica i domova za stare, proizvod je namenjen i za ostale prostore gde cirkuliše puno ljudi. Tako je, recimo, veoma pogodan za sprečavanje infekcija u školama, vrtićima, na fakultetima. Takođe, i u vozilima javnog prevoza za oblaganje šipki i držača koje koriste putnici.

- Kad malo dete pipne sto, tokom dana 60-70 puta dotakne oko - navodi Biljana Todorović Marković. - Tako se najčešće prenosi virus, koji može biti na staklu, drvetu, plastici. Vremenski se najduže zadržava na plastici. Virus korona, recimo, može tu da preživi čak 48 sati. Ako u 47 času pipnete površinu i dodirnete nos, oči ili usnu duplju, virus može da se zapati.

Projekat je počeo u januaru i trajaće tri godine. Posle prvog koraka, sinteze i karakterizacije devet nanočestica, sledi formiranje polimernog kompozita, ispitivanje njihovih antibakterijskih osobina i formiranje biofilma, pa testiranje na citotoksičnost. Mladi tim naučnika očekuje da će antibakterijske folije biti spas za sve aktuelne i buduće globalne zaraze.

PROSEK - 38 GODINA

PROJEKAT je odobren u strogoj selekciji Fonda za nauku, evaluatori su bili stranci i treći je po odobrenom budžetu u oblasti prirodnih nauka. Tim je za istraživanje dobio kapitalnu opremu - mikroskop atomske sile, a svih 11 članova rade u "Vinči" u laboratoriji "Gama".

Prosečna starost tima je samo 38 godina, samo tri člana imaju više od 50. U multidisciplinarnoj ekipi su fizičari, elektroinženjeri, mašinski inženjeri, biolozi i hemičari. Tri istraživača su pripravnici, ostali doktori nauka. Do sada su zajedno objavili 42 naučne publikacije sa visokim indeksom citiranosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024