NA VMA PACIJENTU UKLONJEN TUMOR OD 17 KG I PREČNIKA POLA METRA: Operacija trajala čak pet sati

Novosti online

14. 04. 2022. u 11:26

HIRURZI Vojnomedicinske akademije, predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem, odstranili su redak tumor velikih dimenzija - 17 kilograma i prečnika 50 centimetara

НА ВМА ПАЦИЈЕНТУ УКЛОЊЕН ТУМОР ОД 17 КГ И ПРЕЧНИКА ПОЛА МЕТРА: Операција трајала чак пет сати

Foto N. Skenderija

Tumor je rastao dve godine i pacijentu u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha, pružajući se od jetre do dna male karlice, zahvatajući desni bubreg i ureter.

Pacijent je imao najpre tri ciklusa hemioterapije, a zatim je uspešno operisan 4. aprila i već je otpušten na kućno lečenje, prenosi Blic.

- U pitanju je izuzetno maligni tumor koji može da raste do velikih dimenzija. U pitanju je pacijent koji ima 57 godina, a pre dve godine osetio je simptome u vidu nelagodnosti, a zatim i bola u trbuhu. To je naročito bilo izraženo prilikom savijanja, a kako je vreme odmicalo i simptomi su se pogoršavali - objasnio je dr Jovanović:

- Tumor je zaista bio kompleksan i operacija je trajala pet sati. Rizično je bilo jer se naslanjao na vitalne krvne sudove poput aorte i donje šuplje vene. Sva creva su bila potisnuta na levu stranu trbuha, zbog čega je imao problem i sa varenjem.

Kako kaže dr Jovanović, pacijent se sada oporavio, jede, pije, oseća se lakše, jer ipak je 17 kilograma izvučeno iz njegovog tela. Potpukovnik dr Miroslav Mitrović istakao je da je VMA osposobljen da radi veoma kompleksne intervencije poput ove.

BONUS VIDEO: DEDINjE OBARA SVETSKI REKORD: Danas čak 21 operacija na otvorenom srcu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere