ZA VIKEND NOVO ZAHLAĐENJE: Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje za predstojeće praznike

Novosti online

12. 04. 2022. u 12:34

NAKON jačeg zahlađenja i snega na planinama, narednih dana sunčano i pravo prolećno vreme, u četvrtak i petak i do 25°C. Novo zahlađenje tokom sledećeg vikenda.

ЗА ВИКЕНД НОВО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Метеоролог открива какво нас време очекује за предстојеће празнике

Foto: A. Stevanović/Tanjug

- Vikend iza nas doneo je prodor hladnog fronta i jako zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz veoma jak severozapadni vetar, dok je na planinama palo i do 20 cm snega. Najviše snega palo je na planinama zapadne i jugozapadne Srbije i na Zlatiboru, a sneg je pao i u nižim predelima Slovenije i Bosne, pa je tako sneg zabeleo Sarajevo i Ljubljanu. Nakon što je maksimalna temperatura u subotu u Srbiji bila i do 24°C, u nedelju je bilo hladnije za 10 do 15 stepeni, tako da maksimalna temperatura u mnogim predelima Srbije nije prešla 10°C - navodi meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

- Ciklon i hladni front napustili su područje Srbije i premestili se iznad Crnog mora, dok je nad Srbijom ojačao anticklon, pa je došlo do stabilizacije vremena. I danas naše područje biće pod uticajem hladne vazdušne mase. U Srbiji danas prohladno, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz veoma jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C. Do večeri vetar će potpuno oslabiti. Zahvaljujući oblačnosti i pojačanom vetru, u ponedeljak ujutro izostao je mraz, što neće biti slučaj tokom naredne noći i jutra - kaže on.

U noći između ponedeljka i utorka i u utorak ujutro u Srbiji će biti vedro i veoma hladno, u većini predela uz slab mraz, naročito pri tlu. U prilog tome ići će vedro vreme, povećano izračivanje vazduha, veoma slab vetar i visok vazdušni pritisak. Minimalna jutarnja temperatura biće od -3 do 3°C, lokalno i do -5°C, a pri tlu i niže. Zbog očekivanog mraza, preporučuje se adekvatna mera zaštite kod poljoprivrednih i ratarskih kultura.

Od utorka do petka nad Srbijom će biti dominatan uticaj anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će biti vedro, stabilno i suvo, a usled toga što će se preko našeg područje na visini prostirati termički greben, očekuje se priliv znatno toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ciklon sa Atlantskog okeana donosiće zapdnoj Evropi toplo, ali i nestabilno vreme sa pljuskovima.

- Na području Srbije od utorka do petak biće sunčano. Maksimalna temperatura u utorak od 17 do 21°C, u Beogradu do 19°C, a u sredu u većini predela biće oko 20°C. U četvrtak i u petak biće još toplije i maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C. U petak tokom dana očekuje se skretanje vetra na jak severozapadni - piše Đorđe Đurić.

Tokom sledećeg vikenda nad severnom i severozapadnom Evropom nalaziće se snažan anticklon, a nad istočnim Mediteranom niži vazdušni pritisak. Ovakva sinoptička situacija usloviće nad Srbijom veoma izraženo severno strujanje i prodor osetno hladnije vazdušne mase. Očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Maksimalna temperatura u subotu od 15 do 20°C, u Beogradu do 16°C, ali će prodor hladnog fronta doneti i prodor veoma hladne vazdušne mase, pa će u nedelju maksimalna temperatura biti od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C. Prema trenutnim prognozama, za sada se tokom sledećeg vikenda značajnije padavine ne očekuju, ali ukoliko dođe do jačanja ciklona i u prizemlju nad Jadranom, onda bi bilo i više padavina.

- Upravo, početkom sledeće sedmice nad centralnim Mediteranom i Jadranskim morem nalazio bi se visinski ciklon. U Srbiji će pod njegovim uticajem biti oblačno i veoma hladno sa kišom, na planinama sa snegom. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu od 10 do 12°C - naveo je on.

Oko 19-20. aprila usledila bi stabilizacija vremena, a nakon razvedravanja, u jutarnjim časovima ponovo biće uslova da ponegde bude slabog mraza. Nakon 20. aprila sedi postepeni porast temperatura, tako da bi se temperature vratile na uglavnom prosečne vrednosti za april.

Dakle, narednih dana očekuje nas sunčano i pravo prolećno vreme. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu aprila od 15 do 19°C, vidimo da će se one narednih dana vratiti na prosečne vrednosti, a da će tokom četvrtka i petka za oko 5 stepeni biti iznad proseka. Na samom kraju ove i početku sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi niže za 7 do 9 stepeni od proseka, da bi tokom sledeće sedmice bile u postepenom porastu na prosečne vrednosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade