SRBIJA - UZOR EVROPSKIM DRŽAVAMA: Sastanak predstavnice Stejt Departmenta i direktora Agencije za restituciju

V.C.S.

08. 04. 2022. u 14:34

AGENCIJA za restituciju je do 30. marta jevrejskim opštinama u Srbiji vratila 2.730 hektara 33 ara 93 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine, kao i 174 objekta ukupne površine 12.573 kvadrata, rečeno je prilikom sastanka specijalne izaslanice Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn sa direktorom Agencije za restituciju Strahinjom Sekulićem.

СРБИЈА - УЗОР ЕВРОПСКИМ ДРЖАВАМА: Састанак представнице Стејт Департмента и директора Агенције за реституцију

Agencija za restituciju

U skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika, čija primena je bila tema razgovora, jevrejskim opštinama vraćeno je 115 poslovnih prostora, 39 stanova, sedam garaža, 13 zgrada, kao i 1.476 kvadrata neizgrađenog građevinskog zemljišta. Procenjena vrednost vraćene imovine je preko 36 miliona evra, dok je procena pojednih vraćenih nepokretnosti i dalje u toku.

Direktor Agencije je istakao da je Srbija jedina država ne samo u regionu, već i u celoj Centralnoj i Istočnoj Evropi, koja je donela poseban zakon kojim se sistematično reguliše pitanje vraćanja imovine žrtava Holokausta, i kojim su u celosti prihvaćena sva načela Deklaracije iz Terezina. Takođe, Savez jevrejskih opština godišnje kao finansijsku pomoć, a u skladu sa zakonom, od januara 2017. dobija i 950.000 evra.

S obzirom da se u većini evropskih zemlja pitanje vraćanja imovine jevrejskim zajednicma rešava ili u okviru opštih zakona o restituciji ali ad hoc, na osnovu pojedinačnih akata nadležnih državnih organa, a negde nije ni započeto, gospođa Džermejn je posebno pohvalila nastojanja Srbije da ispravi posledice Holokausta. Istakla je važnost i jedinstvenost srpskog Zakona i zadovoljstvo učinkom Agencije. Rekla je i da Srbija može i treba da posluži kao uzor ostalim evropskim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)