STIŽU NOVI LEKOVI PROTIV RAKA: Inovativne terapije vrednosti 53 miliona evra biće dostupne posle 20. maja

B. R.

02. 04. 2022. u 10:00

NOVIH 26 lekova koji kod nas do sada nisu bili u terapiji osiguranicima će biti dostupno posle 20. maja, i u potpunosti će se izdavati o trošku zdravstvenog osiguranja.

СТИЖУ НОВИ ЛЕКОВИ ПРОТИВ РАКА: Иновативне терапије вредности 53 милиона евра биће доступне после 20. маја

Foto Shutterstock

Svih 26 takozvanih inovativnih medikamenata biće obezbeđeno u postupku javne nabavke, koju sprovodi Republički fond zdravstvenog osiguranja. Vrednost tendera je 53 miliona evra, a gotovo polovina tog budžeta je opredeljena za nove terapijske linije dijabetesa, kao jedne od najmasovnijih hroničnih bolesti.

Profesor dr Nebojša Lalić, endokrinolog, kaže da će inovativni lekovi umnogome doprineti sprečavanju komplikacija kod obolelih od dijabetesa tipa dva, koji praktično napada sve organe.

- Savremeni lekovi koji će biti dostupni u Srbiji ne samo da snižavaju nivo šećera u krvi nego i sprečavaju i usporavaju razvoj komplikacija, naročito na kardiovaskularnom sistemu - kaže prof. Lalić. - Inovativne terapije neće biti zamena za insulinsko lečenje, već će ga unaprediti i upotpuniti.

Za dijabetes stižu četiri nova leka i jedino će se oni i jedan inovativni lek za srčanu insuficijenciju izdavati u apotekama, a svi ostali sa spiska od 26 inovativnih medikamenata koje Srbija nabavlja su za bolničku primenu.

Sa izuzetkom nove terapije za sekundarno progresivnu multiplu sklerozu ("siponimod"), hepatitis C (tri nova leka) i hemofiliju ("emicizumab"), kao i HPV vakcine za decu od devet do 19 godina, ostali inovativni medikamenti, koji su odlukom Centralne komisije za lekove 18. februara uvršteni na pozitivnu listu, namenjeni su za terapiju karcinoma. Savremene onkološke terapije nabavljaju se za hroničnu limfocitnu leukemiju i mantle ćelijski limfom, za karcinom dojke (pet novih lekova), za karcinom bubrega (dva leka) i po jedan lek za karcinom pluća, jajnika i štitaste žlezde.

ZA POČETNE STADIJUME BOLESTI

ZA razliku od ranijih uvođenja inovativnih lekova, kada je terapija mahom nabavljana za odmakle faze karcinoma, sada je primenjen drugi princip, čime su zaokružene onkološke terapijske linije. Sanja Škodrić Radojević, direktor RFZO, kaže da je na listu sada uključena i prva linija inovativne terapije za početne stadijume malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!