„PUSTO TURSKO“ JUČE, DANAS I SUTRA: U Matici srpskoj promovisana knjiga prof. Darka Tanaskovića

J. Simić

31. 03. 2022. u 18:00

DRUGO dopunjeno izdanje knjige „Pusto tursko“ (u ediciji Instituta za evropske studije, Beograd) autora prof. emeritusa Darka Tanaskovića, orijentaliste i bivšeg ambasadora u Turskoj, kao i u Vatikanu i pri Unesku, predstavljeno je danas u Svečanoj sali Matice srpske.

„ПУСТО ТУРСКО“ ЈУЧЕ, ДАНАС И СУТРА: У Матици српској промовисана књига проф. Дарка Танасковића

Foto: Arhiva Eparhije bačke

Knjigu  koja obuhvata  dugogodišnje  autorovo istraživanje, Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej ocenio je kao dragocenu sa aspekta našeg istorijskog trenutka jer, kako je kazao, niko osim profesora Tanaskovića u našoj javnosti ne bavi se tako temeljno i odgovorno ovom temom.

Foto: Arhiva Eparhije bačke

Ova knjiga bavi se promenama u turskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici i odnosom prema Balkanu i Srbiji. U njoj su obrađene teme prisustva Turske na Balkanu, njeni odnosi sa Srbijom, tursko viđenje balkanskih ratova, uloga ove zemlje u bombardovanju Srbije od strane NATO-pakta, neoosmanizam i erdoganizam.

- Sam naslov izaziva, kod nas Srba posebno, jednu spontanu reakciju u duši, ali koja, bez obzira na sve sadržaje, ipak nije negativna. Ona podrazumeva i našu tragičnu i stradalnu sudbinu u vekovima pod turskom vlašću, ali je upotrebljavamo i u raznim šaljivim prilikama. Pored svoje naučne i teoretske utemeljenosti knjiga ima i životnu aktuelnost za nas jer nam pomaže da se orijentišemo, i snađemo pred izazovima vremena u kojem živimo – rekao je vladika bački Irinej.

Profesor dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, naglasio je da nijedan srpski intelektualac ne bi smeo ni da pomisli da je stekao elementarno obrazovanje o ovoj sferi, a da nije prethodno pročitao knjigu profesora Tanaskovića koji između ostalog rasvetljava neoosmanizam, dubinsku i trajnu vrednosnu  ideološku konstantu spoljne politike i ukupnog državno-nacionalnog  istupanja Turske u međunarodnim odnosima.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, predstavio je istorijski razvoj Turske od kraja osmanske ere do današnjih dana, naglasivši da knjiga profesora Tanaskovića čitaocima pomaže da shvate ponašanje današnje Turske i njenu politiku, kako na Balkanu tako i u svetskim razmerama.

Foto: Arhiva Eparhije bačke

U svom obraćanju, prof.Darko Tanasković je istakao da je knjiga nastala kao skup dvadesetak tekstova koje je objavio u poslednjih desetak godina osvrćući se na značajne istorijske događaje, ali i na aktuelna dešavanja. 

- Najvažnija poruka ove knjige jeste da se Turska mora ozbiljno i detaljno pratiti, da je ona za nas vrlo važan činilac koji najpre treba razumeti i proučiti da bi se zatim gradili odnosi i u obostranom interesu.-poručio je autor koji je  od 1995.do 1999.godine bio naš ambasador u Turskoj i Azarvbejdžanu potom  u Vatikanu ( 2002 - 2008) i stalni predstavnik pri UNESKO-u u Parizu ( 2015.do 2018).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!