Da li je dohrana za bebe najbolja opcija i na koji način se ona uvodi?

Novosti onlajn

27. 03. 2022. u 07:30

Jeste li čuli za Nacionalni program podrške dojenju? Ovo je jedna posebna uredba koja se tiče dojenja beba, a koja govori da se u porodilištima bebama ne daje dohrana za bebe, osim u situacijama kada zdravstvena situacija bebe/majke to ne uslovljava ili kada majka ne želi ili ne može da doji svoje dete.

Да ли је дохрана за бебе најбоља опција и на који начин се она уводи?

Foto Shutterstock

U svim ostalim situacijama, preporučuje se dojenje, posebno u prvim mesecima života kao najvažniji činilac u izgradnji i jačanju imunog sistema deteta.

Iako je dojenje primarno u razvoju i rastu svakog deteta, dohrana za bebe se ne ostavlja kao poslednja opcija, već kao data opcija u momentima kada dojenje iz bilo kog razloga ne može da se realizuje.

Kada se uvodi dohrana za bebe?

Na prvom mestu jeste slučaj kada postoje određene medicinske indikacije koje pokazuju da se mora uvesti i dohrana. Ovo se često dešava u porodilištima, kada se radi o prevremenom porođaju, ali i kada beba pri izlasku iz porodilišta gubi kilažu. Ukoliko se dogodi da beba izgubi više od 10% od kilaže prilikom rođenja, onda je dohrana za bebe obavezna.

Često sve zavisi i od načina porođaja. Prilikom carskog reza se u najvećem broju slučajeva događa da organizam žene još uvek ne započne proizvodnju mleka, pa se beba hrani dohranom, dok majka ne dobije mleko.

Dohrana za bebe se uvodi i kada se radi o blizancima ili trojkama, u momentima kada u hranjenju želi da učestvuje i otac, kada majka nema dovoljnu količinu mleka koja bi bebu nahranila... Dohrana se uvodi i kada se dešava da majka bude fizički odvojena od deteta, bilo da je to zbog posla ili iz nekog drugog razloga.

Koja dohrana je najbolja?

Odgovor na ovo pitanje nije lak. Prvo i osnovno jeste da poslušate savet svog pedijatra i da dohranu za bebe nikada ne uzimate na svoju ruku ili po tuđim preporukama, osim svog pedijatra. Naravno, dohrana se uvodi polako, prati se reakcija bebinog organizma, pa ukoliko osetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome o tome obavestite lekara i konsultujte se u vezi sa promenom dohrane za bebu. Tek ona koju beba jede redovno, bez problema i koja utiče na njen bolji razvoj jeste najbolja dohrana.

Dodatni savet: Neka bebin krevetac bude prilagođen noćnom hranjenju

Kada budete birali bebin krevetac, proverite da li poseduje sve što će vam olakšati noćne sate uz bebu, jer se često dešava da se bude i traže da jedu. Nekada se čak menja i dan za noć, a vama će sigurno noću ipak trebati malo odmora. Da bi bebin krevetac bio prilagodljiv u tim situacijama, birajte one koji se lakše pomeraju ili imaju čak i točkiće na nogarima, tako da ga lako i sami možete spojiti uz svoj krevet. Sledeća stavka na bebinom krevecu jeste da se prednja ograda spušta. Na ovaj način će krevetac biti spojen sa vašim krevetom, pa ćete bebu lako i bez ustajanja moći da prebacite kod sebe tokom hranjenja ili tokom uspavljivanja. Naravno, bitno je da bebin krevetacij najpre bude udoban i bezbedan za bebu, ali gledajte i da ima opcije koje vama olakšavaju funkcionisanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna