STAROM ZDANJU TRAŽE ZAŠTITU: Za požar definitivno kriv ljudski faktor

V. C. S.

25. 03. 2022. u 11:45

ZA požar u aranđelovačkom Starom zdanju definitivno je kriv ljudski faktor, a istraga će utvrditi da li je objekat namerno ili slučajno zapaljen.

СТАРОМ ЗДАЊУ ТРАЖЕ ЗАШТИТУ: За пожар дефинитивно крив људски фактор

Foto Dejan Kovačević

Ovo se moglo čuti iz izveštaja predstavnika MUP, na jučerašnjem sastanku čelnika Opštine Aranđelovac, nadležnih iz kragujevačkog i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i policije.

Kragujevački Zavod za zaštitu, prema rečima direktora Nenada Karamijalkovića, dostaviće Opštini Aranđelovac predlog hitnih mera za zaštitu ovog objekta ogromne arhitektonske i istorijske vrednosti.

- Mere podrazumevaju da se svi prozori i vrata što pre zatvore i zakatanče, da niko ne može da uđe, kao i da se obezbedi 24-časovni nadzor. Neophodna je hitna privremena sanacija krova, da unutra ne pada kiša i ne uleću životinje, kao i iznošenje šuta i smeća iz zgrade - kaže Karamijalković.

Takođe, Opština Aranđelovac mora što pre da da predlog prenamene zgrade, koja je već deceniju i po zatvorena, pa će na osnovu toga kragujevački zavod sa republičkim izraditi idejno rešenje za rekonstrukciju.

- Podnećemo i predlog da se za Staro zdanje ili za ceo park Bukovičke Banje podigne stepen zaštite na kulturno dobro od velikog značaja. Tako će se lakše obezbediti i novac za obnovu - kaže Karamijalković.

U požaru, koji je izbio u utorak uveče, oko 21 sat, izgorelo je oko 200 kvadrata zgrade, od postojećih 9.000. Zdanje, koje inače važi za simbol Aranđelovca, podignuto je 1872. godine na inicijativu kneza Mihaila Obrenovića.

NESUĐENA SKUPŠTINA SRBIJE

PREMA nekim izvorima, zamišljeno je kao Skupština Kneževine Srbije, ali sa premeštanjem prestonice iz Kragujevca u Beograd, ono postaje letnjikovac dinastije Obrenović, a od 1906. hotel. Važi, uz Kapetan-Mišino zdanje u Beogradu, za najlepšeg predstavnika romantizma u arhitekturi 19. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna