PODMETNUT POŽAR U STAROM ZDANJU? Radović: Neko je morao da se pomuči, jer u zgradi nema struje (VIDEO)

V. Crnjanski Spasojević - B. Caranović

24. 03. 2022. u 07:33

ZA požar koji je u utorak uveče izbio na Starom zdanju u Aranđelovcu, sagrađenom pre 150 godina, kriv je ljudski faktor, ubeđen je predsednik ove opštine Bojan Radović. Vatra je oko 21 sat zahvatila krov i desno krilo građevine u parku Bukovičke banje.

ПОДМЕТНУТ ПОЖАР У СТАРОМ ЗДАЊУ? Радовић: Неко је морао да се помучи, јер у згради нема струје (ВИДЕО)

Foto Dejan Kovačević

- Neko je morao dobro da se potrudi da bi podmetnuo požar pod krov, jer u zgradi nije bilo struje. Poslata je loša poruka. Staro zdanje je naša sadašnjost, prošlost i budućnost i od njega nećemo odustati - poručio je Radović.

Zgrada od 9.000 kvadrata, koja važi za simbol Aranđelovca, podignuta je 1872. godine na inicijativu kneza Mihaila Obrenovića. Prema nekim izvorima, zdanje je bilo zamišljeno kao Skupština Kneževine Srbije, ali sa premeštanjem prestonice iz Kragujevca u Beograd, ono postaje letnjikovac dinastije Obrenović, a od 1906. hotel. Kao zaštićeni spomenik kulture, zatvoren, tavori od početka dvehiljaditih.

Požar je znatno oštetio krov, a 19 vatrogasaca, sa devet vozila iz Aranđelovca i Topole, lokalizovalo ga je oko 23.30. Istraga je u toku, a vatrogasni, policijski i konzervatorski izveštaj biće razmotren danas, na zajedničkoj sednici predstavnika opštine, Republičkog i kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, MUP...

Foto Printskrin TV Šumadija

Inače, dvorac je bio duže vreme u žiži javnosti zbog privatizacija i menjanja vlasnika, što je onemogućavalo njegovu rekonstrukciju i dovelo do današnjeg devastiranog izgleda. Za kupovinu su bili zainteresovani razni ulagači, ali s obzirom na to da je za rekonstrukciju potrebno mnogo novca, većina je imala ideju da iskoristi plac i podigne novi hotel. Zato se po Aranđelovcu šuška da je zgrada možda i namerno zapaljena. Građani su više meseci tokom prethodne decenije protestovali da se Starom zdanju vrati i stari sjaj, koji ih je podsećao na maturske večeri i venčanja. Na kraju je Opština 2019. objekat otkupila.

Foto Tanjug

Bojan Radović

- Dvorac je otplaćen sa 60 miliona dinara (kupljen od firme "Stublina") i uknjižen na Opštinu 2020. - kaže Radović. - Idejno rešenje rekonstrukcije uradio je arhitekta Rade Mrlješ, a požar je samo ubrzao postupak rekonstrukcije, od kog ne odustajemo.

Predsednik Opštine potvrđuje da su već ušli u projekat rekonstrukcije 26 dvorova u Srbiji, kod Ministarstva kulture, a uz pomoć fondova EU. Pre toga neophodno je utvrditi buduću namenu zgrade. Predstoji i izrada glavnog projekta, koji će koštati 17 miliona dinara. Procene su da bi rekonstrukcija mogla da košta od pet do sedam miliona evra i Opština je spremna, čak i da ne dobije novac, da ih sama uloži.

Foto: M. S.

- Značaj zdanja i u arhitektonskom i u istorijskom smislu je ogroman - kaže Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. - To je, uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu, najreprezentativniji predstavnik arhitekture romantizma 19. veka. Istorijski se vezuje za Obrenoviće. Do majskog prevrata 1903. bio je letnjikovac Obrenovića, da bi 1906. bio pretvoren u hotel. Od devedesetih godina prošlog veka propada. Teško da Opština sama može da uradi rekonstrukciju. Biće joj potrebna pomoć Republike, a mi smo spremni da učestvujemo u izradi projekta.

Kustos aranđelovačkog Narodnog muzeja Zorica Petrović objašnjava da je ceo park zaštićen kao kulturno-istorijska celina:

- Zgrada je u periodu rata bila rezervna vojna bolnica, počevši od srpsko-turskih ratova, pa sve do devedesetih. Veruje se da je planirana za Skupštinu, ali ja te podatke nisam našla. Ali zato jesam da je knez Mihailo, posle posete banji, tražio da Državni savet odobri kredit za zidanje zdanja, u koje nije imao prilike da dolazi, jer je ubijen. Ali ostali Obrenovići jesu.

ARHITEKTA POGINUO TOKOM GRADNjE

STARO zdanje građeno je između 1868. i 1872. Projektant je bio minhenski đak Kosta Šreplović, učenik Jana Nevole koji je projektovao Kapetan Mišino zdanje. Šreplović je na skelama i poginuo, prilikom nadgledanja završnih radova na fasadi, u 35. godini.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)