"MILOSRDNI" NEMILOSRDNO UBIJAO I ANĐELE: Stradali su na kućnom pragu, na mostovima, u vozu, u roditeljskom zagrljaju

M. Marković

24. 03. 2022. u 12:07

BOMBE su im prekinule zagrljaj sa roditeljima. Jedinim utočištem. Poslednju toplinu i uspavanku.

МИЛОСРДНИ НЕМИЛОСРДНО УБИЈАО И АНЂЕЛЕ: Страдали су на кућном прагу, на мостовима, у возу, у родитељском загрљају

Foto G. Šljivić

Zaustavile reči, malenih, tek izgovorene. Presekli dodir prve dečje ljubavi i prvi poljubac gimnazijalaca. Prvu majsku setvu jedne devojčice na očevoj njivi. Susrete na mostu. Na putu do škole... U kupatilu, pogodile trogodišnju Milicu Rakić. U vozu u Grdelici spržili tri godine starijeg Mladena. Ubile Sanju koja je sanjala da bere zvezde u matematici...

U Merdaru, 11. aprila, "Milosrdni" je ubio malenog anđela, Bojanu Tošović. Imala je tek jedanaest meseci. Našli su je u zagrljaju oca Božine. Tata je pokušavao da telom spase svoju curicu. Zagrljeni su, oboje, u večnosti.

Foto Privatna arhiva

Bojana Tošović stradala sa ocem Božinom

Dan posle, u bombardovanju međunarodnog voza na mostu u Grdeličkoj klisuri, zaustavljeno je detinjstvo šestogodišnjeg Branimira Stanijanovića iz Aleksinca. Slike užasa upisane su u memoriju spasilaca koji su prikupljali sprženo telo dečaka.

Nesreći, kojoj se niko nije nadao, nije bilo kraja. NATO projektili su, 14. aprila, pogodili izbegličko "Majino naselje", kod Đakovice. Ovde su utočište našle izbeglice iz Hrvatske. One izbeglice koje su, od Šida u vozu koji nije stajao do Kosova Polja, transportovane da se zbrinu u Metohiji. U barakama, večnom utočištu, ubijeni su Ivan Ivančić (7) i Marko Ivanović (3).

Foto Privatna arhiva

Vladimir i Miljana Milić i Miomir Mladenović

Bol roditelja za izgubljenom decom je - bol koji nema meru. Bol - neprebol. Tako nam je govorio Aleksandar Mitić iz Ribinca kod Vranja, otac ubijene Irene (15).

- Nemam snage ni reč da izustim. Kome je smetalo moje dete koje je izašlo na njivu da zaseje kukuruz. Kome?

Irenina poslednja setva nije bila i poslednja dečja žrtva u naletima bombardera. Koji dan kasnije samo, u selu Solderce ubijen je Dalibor Tasić (14), jedinac Srboljuba Tasića.

Anka i Boro Stojanović iz Vranja, sav užas koji su doživeli posle smrti njihove Milice (12), ubijene NATO projektilom u kući ove malene porodice, opisali su u nekoliko rečenica:

- Dugo smo čekali ovo dete, osam meseci je Anka održavala trudnoću kako bismo imali potomstvo... Koga da tužimo, s kim da se sudimo? - govorili su nam.

Foto Privatna arhiva

Milica Rakić

Vraćamo sećanje, 19. april 1999, kuća porodice Rakić u Batajnici. Vrisak i jauk Dušice i Žarka. Kada je njihov dom pogodio projektil, svoju curicu, trogodišnju Milicu, podizali su u naručje, a ona im je u naručju izdahnula.

Na mostu u Vladičinom Hanu, 11. maja, ubijeni su maturanti gimnazije, Milan Ignjatović (17) i njegova devojka Gordana Nikolić(16). Milan je želeo da studira pravo u Kragujevcu. Gordana je želela da ga sledi. Njihovi roditelji, u potresnom pismu "Novostima", napisali su da su ovo dvoje mladih ljudi bili spoj - dve porodice. I, tim porodicama je zaustavljena budućnost. Na mostu, na kojem su njihova deca negovala svoju ljubav.

Foto Privatna arhiva

Marko Simić (2)

U Ralji kod Sopota 26. maja ubijeni su Dajana (5) i Stefan (8) Pavlović. Od povreda je, ubrzo, podlegao i njivov tata. Majka Branislava je svedočila:

- Decu smo iz Beograda poveli u Ralju, mislili smo da će tamo biti sigurniji. Nismo dobro procenili. Užasno je to kad iz ruševina izranjaju njihove igračke, Stefanov bicikl, a dece nema...

Foto Privatna arhiva

NATO bombe, četiri dana posle, ubile su na mostu u Varvarinu Sanju Milenković, đaka Matematičke gimnazije. Devojčicu kojoj su svi predviđali olimpijske visine u nauci kojoj je, od prvih đačkih dana, bila posvećena. Sutradan, u bombardovanju Novog Pazara, pod bombama je zaustavljeno detinjstvo dvogodišnjeg Marka Simića, a istog dana na putu prema školi ubijen je Marko Roglić. Imao je 14 godina.

NI SUZE NI OSUDE

KADA je Srboljub Tasić sahranio jedinca Dalibora, poručio je:

- Nema niotkud ni suze ni osude. Samo moj bol bije.

Poruka oca kojem je jedino dete ubijeno odzvanja svih ovih godina. Da se takav strašan zločin nad decom, bilo gde u Evropi, dogodio... zvonila bi sva zvona. Ali za srpskom i drugom nealbanskom decom, žrtvama NATO projektila, niko suzu jednu pustio nije. Oni su bili kolateralna šteta.

SURDULICA I MURINO

POD ruševinama od NATO projektila u Surdulici 27. aprila zauvek je zaustavljeno detinjstvo Miljane Milić (15), njenog brata Vladimira (12) i rođaka Miomira Mladenovića (14). Istog dana ubijena je Dragana Dimić (3), devojčica iz Starog Grackog. A, u Murinu, gde su utočište potražila deca iz Prištine, ubijeni su Julijana Brudar (10), Olivera Maksimović (12) i njihov rođak Miroslav Knežević (13).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna