ZUBUN PRIPOVEDA O ŽIVOTU PREDAKA: U Negotinskom muzeju Hajduk Veljka otvorena izložba jedinstvenih dugih prsluka

S. M. JOVANOVIĆ

21. 03. 2022. u 10:34

ZUBUN, ćurdija, ćurde, zban, zaban, koret, sadak... Više reči za karakterističan dugi prsluk, jedan od najstarijih i najlepših delova ženske nošnje u timočko-zaglavskim oblastima. Ovaj dugi prsluk, nekada bogato ukrašen vezom, a negde i sveden i skroman, i danas pripoveda o životu Knjaževčana u 19. i prvoj polovini 20. veka kada je bio neizostavni deo nošnje koji se nosio i leti i zimi.

ЗУБУН ПРИПОВЕДА О ЖИВОТУ ПРЕДАКА: У Неготинском музеју Хајдук Вељка отворена изложба јединствених дугих прслука

Foto S. M. Jovanović

Na izložbi koja je otvorena u negotinskom Muzeju Hajduk Veljka prikazano je 16 delova ove tradicionalne nošnje.

- Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru. To je dugi prsluk, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine, izrađivan od domaće vunene tkanine, sukna - kaže Jelena Kurtić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, čija zbirka zubuna broji 22 predmeta koji su poklonom ili otkupom nabavljeni od 1972. do 2018. - To je jako zanimljiv predmet posebno za naš kraj zato što se na njemu vidi različitost kulturnih uticaja na našem području i svakako različiti socijalni statusi. U našem kraju imamo dva tipa nošnje. U jednom delu, na Timoku, taj zubun je na beloj suknenoj osnovi bogato dekorisan, u drugom, u Budžaku na Staroj planini je daleko jednostavniji, u jednoj boji sa jednostavnim ukrasima - dodaje Kurtić.

Izložbu koja je do sada prikazana u Kikindi, Boru, Majdanpeku i Zaječaru podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja, a u Negotinu će biti otvorena narednih nedelja.

Foto S. M. Jovanović

VELIKA ZAHVALNOST

OVA kolekcija je jedinstvena prilika da se vidi kako je taj vredni narod u Knjaževcu i Krajini živeo, ali i da se setimo slavnih predaka, njihovih žrtvi i njihovog pregalaštva. Njima dugujemo ogromnu zahvalnost i ova priča nas uči da poštujemo i cenimo svoje pretke i ovom izložbom takvu poruku i šaljemo - kaže Milan Živković, direktor Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?