RADOVI U NEGOTINSKOM MUZEJU KRAJINE: Nova stolarija posle pola veka

S. M. J.

20. 03. 2022. u 12:50

RADOVI na zameni stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine i prateći poslovi na uređenju muzejskog prostora biće završeni do početka maja. Vrednost investicije 3,6 miliona dinara.

РАДОВИ У НЕГОТИНСКОМ МУЗЕЈУ КРАЈИНЕ: Нова столарија после пола века

Foto: S.M.Jovanović

Upravna zgrada Muzeja Krajine u kojoj su smeštene arheološka, etnološka, istorijska postavka i umetnička zbirka i koju godišnje poseti i do 20.000 turista konačno dobija novu stolariju. Radove vredne 3,6 miliona dinara sa dva miliona finansira

Ministarstvo kulture kroz projekat „Da nas prati dobar glas 2“  u programu “Gradovi u fokusu”, a sa 1,6 miliona opština Negotin.

-Projektom je predviđena zamena svih prozora, i to 30 dvostrukih i sedam na samoj kuli zgrade, a osim toga  predviđena je i reparacija vrata i svetlarnika na terasi. Sem zamene samih prozora projektom su predviđeni i molersko-fasaderski radovi –kaže  Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Ovu zgradu je na prelazu između 19. i 20. veka izgradila negotinska porodica trgovca Dušana Jotić, a Muzej je u njoj od 1951.

- Dotrajala stolarija stara skoro pola veka bila je u stanju propadanja i zbog vlage koja se nalazila iza muzejskih vitrina pretilo je  i da eksponati budu ugroženi zbog neadekvatnih uslova u kojima su izloženi i u kojima se čuvaju – dodaje Trajković.

Foto: S.M.Jovanović

 

Radove na zameni stolarije izvode radnici stolarske radionice Manastira Bukovo, a biće završeni do početka maja. Ovim će projektom Muzej rešiti problem sa kojim se suočavaju decenijama unazad.

- Pre svega, stvoriće se uslovi za bolje i bezbednije čuvanje eksponata, naročito u prizemnom delu gde su prozori bili potpuno truli, a sam muzej će biti bezbedniji – kaže direktor Muzeja i dodaje da je ovo treća velika intervencija na upravnoj zgradi u poslednjih pet godina, na kojoj je saniran i krov i urađena kompletna elektro instalacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave