ZA AUTOMOBIL I DO 5.000 EVRA POMOĆI: Stižu nove olakšice za građane Srbije

Novosti online

18. 03. 2022. u 10:37

VLADA Srbije donela je uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, a pravo na podsticaj od 250 do 5.000 evra imaju fizička i pravna lica kao i preduzetnici.

ЗА АУТОМОБИЛ И ДО 5.000 ЕВРА ПОМОЋИ: Стижу нове олакшице за грађане Србије

Foto: D. Balšić

Ova mera u Srbiji prvi put je uvedena 12. marta 2020. godine, a prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, interesovanje je bilo veliko. Procenjuje se da je u toj godini prodato oko 800 ovakvih vozila.

Zato je i nastavljeno sa primenom ove mere za koju zahtevi mogu da se podnesu Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Postupak može da se prekine, kako stoji u Uredbi, ako visina opredeljenih sredstava za subvencije nije dovoljna za odobravanje svih predatih zahteva.

Ljubitelji mopeda i tricikala imaju pravo na pomoć za kupovinu u vrednosti od 250 evra, a zainteresovani za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle, mogu dobiti subvenciju od države u iznosu od 500 evra.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra.

Šta je električni automobil, a šta hibrid?

Električni automobil podrazumeva da se za njegovo pokretanje koristi samo struja. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon.

Upotreba održivih tehnologija i ekološki prihvatljivih rešenja, kako u proizvodnji ovih automobila, tako i u smislu njih samih su jedan od mogućih odgovora na "klimatsku krizu" koja je aktuelna svuda u svetu.

Nedostatak sa kojim se suočavaju građani bar u Srbiji pri kupovini ovih vozila je cena. Subvencija svakako olakšava ovaj problem.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza kojom je predviđena pomoć od 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS Narodne banke Srbije. Novo putničko vozilo, za koje je taksi prevoznik u obavezi da pre isplate subvencije uplati iznos od najmanje 15 odsto od kupoprodajne cene vozila, ne može biti jeftinije od 13.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan podnošenja zahteva, saopštila je Vlada, a da bi se subvencija dobila neophodno je da nov automobil bude potpuno električni, hibridni ili na pogon na komprimovani prirodni gas sa najmanje euro 6 standardom u pogledu emisije izduvnih gasova.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO - OBJAVLjEN SNIMAK UDARA: U Kramatorsku je uništeno gradsko odeljenje ukrajinske Službe bezbednosti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!