BEZ KOSOVA MI NE POSTOJIMO: Promocija knjiga pesama i aforizama Vidosave Arsenijević

D. Zečević

11. 03. 2022. u 22:38

SUŠTINA moje poezije je nedokučivo, nešto što je duhovno, a tamo gde je duševno stradanje kako naša vera kaže, tamo smo duhovno uzvišeni i bliži smo Bogu. To su lekcije života kako bi lakše uzneli naš krst.

БЕЗ КОСОВА МИ НЕ ПОСТОЈИМО: Промоција књига песама и афоризама Видосаве Арсенијевић

Foto: D.Zečević

Ovim rečima obratila se publici u Narodnom Muzeju Toplice na promociji svojih knjiga pesama i aforizama, poznata pesnikinja sa Kosmeta Vidosava Arsenijević iz Kosovske Mitrovice. Jubilej 20 godina od početka bavljenja poezijom i objavljivanja prve knjige pesama, ova pesnikinja kojoj je , kako kaže, Kosmet odredio sudbinu, obeležila je u prokupačkom narodnom Mujeju, u srcu Toplice, koja joj je kaže bliska u svakom pogledu ali i prostorno najbliža Kosmetu.

- Ništa bolje ne umem da radim nego da pišem o Kosovu. Ne znam koliko će to da ostavi dubok trag u našoj književnosti ali ja Kosovo doživljavam na jedan sveobuhvatan način. Puno sam čitala, ali i znam da bez Kosova mi ne postojimo u svakom pogledu, istorijskom, duhovnom, misaonom i svakom drugom i ako već hoćete ljudskom. Sa ljudskog apsekta Kosovo je jedinstveno po mnogo čemu ai zato je ono sigurna sam našim ljudima gde god da se nalaze u srcu - ističe ova peesnikinja koja je rođena i živi na Kosmetu, a koja je do sada izdala sedam knjiga poezije.

Zato je publici večeras u Prokuplju čitala stihove iz svojih knjiga “istrgnuto iz konteksta”, Samojavna zvona, Smotra gordosti, Čarna zaručnica, Zvona mladenačka...

Ređali su se stihovi o najvoljenijem Kosovu i Metohiji, svetom Vasiliju ali i duhovne i pouke o životu pretočene u aforizme.

Vidosava koja je ovom promocijom obeležila 20 godina od objavljivanja prve knjige, inače je dobitnica brojnih pesničkih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo. Član je Udruženja književika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!