PRIŠTINA PREKO UKRAJINE HOĆE U NATO: Nude pomoć za rat, ali postoje razlozi zašto je to nemoguća misija

Novosti online

11. 03. 2022. u 09:36

RUSKA vojna intervencija preti da promeni i geopolitičku kartu Evrope, a po svemu sudeći to najviše hoće da iskoristi Priština.

ПРИШТИНА ПРЕКО УКРАЈИНЕ ХОЋЕ У НАТО: Нуде помоћ за рат, али постоје разлози зашто је то немогућа мисија

AP Photo/Visar Kryeziu

Spekuliše se da tzv. Kosovo želi po ubrzanom postupku da uđe u NATO i ne samo to, nego se navodno nudi da prosledi 28 poljskih MiG-ova 29 u Ukrajinu, navodi Blic.

Svet se najviše plaši da rat u Ukrajini ne preraste u Treći svetski rat. Zbog toga je informacija od pre nekoliko dana da je Vlada Poljske odlučila da pošalje 28 svojih borbenih aviona MiG-29 Ukrajini izazvala niz kontroverzi.

Pogotovo što se postavljalo pitanje kako će tu “pomoć u vazduhu” Ukrajini od strane zemlje članice NATO-a protumačiti zvanična Moskva? Da li bi Rusija to shvatila kao zvaničan ulazak NATO-a u rat?

Verovatno zbog toga je poljsko ministarstvo spoljnih poslova prošlog utorka saopštilo da je svoje migove-29 spremno da rasporedi u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje SAD kako bi ih Vašington predao Ukrajini. Štaviše, Poljska je tom prilikom pozvala i druge članice NATO-a da to isto učine.

Pentagon: Poljski predlog neodrživ

Međutim, Pentagon je brzo reagovao i ocenio da je “poljski predlog neodrživ”. Naime, potparol Pentagona Džon Kirbi istakao je da bi konkretno takva akcija vojne pomoći Ukrajini u vreme ruske invazije na tu zemlju dovela NATO u još složeniju situaciju.

- Jednostavno nam nije jasno da za to postoji suštinsko obrazloženje. Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim NATO saveznicima o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono postavlja, ali ne mislimo da je poljski predlog održiv - rekao je Kirbi.

Nakon toga, potparol poljske vlade Pjotr Miler naglasio je da Poljska neće slati svoje borbene avione Ukrajini ako odluku o tome ne donese ceo NATO.

- Ako treba da se donese odluka o slanju aviona Ukrajini, mora da postoji saglasnost u celom NATO-u. Ništa nisam čuo ni o kakvom zelenom svetlu NATO-a za takvu odluku. Odluke o potencijalnom slanju aviona Ukrajini nema – apostrofirao je Miler.

Dve varijante i dalje u "igri"

Bez obzira na to, u javnosti se i dalje spekuliše kako bi poljski avioni mogli da stignu do Ukrajine.

Tako "Dojče vele" kao jedan od scenarija spominje mogućnost da migovi budu prefarbani i prebačeni u zemlju koja nije članica NATO-a ili EU odakle bi ih ukrajinski piloti prevezli u Ukrajinu. Nemački list navodi da se Kosovo smatra jednom od mogućih opcija iako nijedna država još nije imenovana kao tranzitna.

Takođe, postoji varijanta da poljski migovi budu dopremljeni do poljsko-ukrajinske granice gde bi im bila skinuta sva obeležja, istočeno gorivo i promenjena farba. Prema tom scenariju ti avioni bi ukrajinskim drumskim vozilima bili uvezeni u Ukrajinu.

Koliko je bilo koja od ovih opcija dopremenja poljskih aviona u Ukrajinu realna – pitanje je koje je "Blic" analizirao sa svojim sagovornicima.

"Ko pošalje avione Ukrajini može biti meta Rusije"

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe za "Blic" da za sada nije realno da poljski migovi uopšte stignu u Ukrajinu.

- To je škakljivo pitanje jer je svakoj državi koja pošalje avione Ukrajini jasno da može postati legitiman vojni cilj i meta odgovora Rusije. Zbog toga niko neće da preuzme taj rizik – naglašava Radulović.

Kako kaže, malo je verovatno da bi Kosovo moglo da bude tranzitna zemlja poljskih aviona na putu ka Ukrajini.

- Kosovo ima kapaciteta za tako nešto. Ne znam koliko je to realno. Videli smo da se situacija u svetu menja iz dana u dan. Sve što je do juče delovalo nerealno sad je realno i obrnuto – podvlači Radulović.

Naš sagovornik, ipak, veruje da će NATO naći načina da nekako pomogne vazdušnim snagama Ukrajine.

- Činjenica je da su NATO snage na oprezu i da na istoku grupišu svoju tehniku, opremu i naoružanje - zaključuje Radulović.

Čudno da se javno priča o isporuci aviona

S druge strane, istraživač iz organizacije "Novi treći put" Dragoslav Rašeta ocenjuje kako je veoma čudno da se razgovori o isporuci poljskih aviona Ukrajini vode u javnosti.

- To može biti takozvani pi-ar Poljske koja u suštini najviše pomaže Ukrajini. Takođe, moguće je da se ova priča vrti kako bi se izvršio dodatni pritisak na Rusiju koja ionako nema supremaciju u vazduhu u Ukrajini što može uticati na njene planove tokom invazije. Iskreno, ne verujem da Kosovo može biti tranzitna zemlja preko koje će poljski avioni ići u Ukrajinu – kaže Rašeta za "Blic".

Ukrajinsku krizu zvanična Priština pokušava da iskoristi kako bi Kosovo po ubrzanom postupku ušlo u NATO. Međutim, analitičari i iz Prištine i Beograda jedinstveni su u oceni da se taj proces neće odigrati tako lako.

Tri razloga zašto tzv.Kosovo ne može u NATO

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ističe za “Euronews” da u ovom trenutku članstvo Kosova u NATO nije realno iz više razloga.

- Prvo, već je pomenuto da četiri zemlje članice NATO-a ne priznaju Kosovo kao nezavisnu. Kosovo ima sporan status i zato je to neprihvaljivo za NATO. Drugo, Priština ne ispunjava neke druge uslove, nema vojsku, ima bezbednosne snage koje ne odgovaraju NATO standarima, a treće i najvažnije je da je NATO u punom kapacitetu pristuan na Kosovu, po rezoluciji 1244 je dužan da obezbeđuje mir i stabilnost svim građanima na Kosovu i nema nikakve bezbednosne pretnje za one koji žive na teritoriji Kosova - kazao je Surlić.

I Mazlum Baraliju, profesor na Univerzitetu u Prištini, vidi kao glavnu prepreku ulasku Kosova u NATO to što Grčka, Slovačka, Rumunija i Španija ne priznaju Kosovo.

- NATO standardi su poprilično visoki, čak možda najviši u smislu organizovanja neke vojnopolitičke organizacije. Članstvo zavisi od volje članica ove organizacije. U ovom slučaju, možda glavni problem može da bude zapravo pristanak četiri članice koje još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova – ističe Baraliju za "Euronews".

SAD aktivirao specijalce u Albaniji

Oružane snage SAD aktivirale su u Albaniji svoju operativnu grupu za specijalne operacije na Balkanu, čiji će zadatak biti učešće u raznim akcijama, a jedna od misija, prema pisanju prištinskih i američkih medija, je suprotstavljanje jačanju ruskog uticaja.

Američka ambasadorka u Albaniji Jurij Kim rekla je da postoji više razloga za američko vojno prisustvo na Balkanu, pohvalivši albanske vlasti što nikada nisu oklevale da rasporede američke snage.

- Nismo mogli da tražimo jačeg i lojalnijeg prijatelja i saveznika. Naše bilateralne veze su važnije nego ikad - istakla je Kim na ceremoniji sinoć u Tirani, povodom aktiviranja komande specijalnih snaga.

Albanski ministar odbrane Niko Peleši naveo je da će Albanija iskoristiti ovu priliku da poveća standarde svojih operativnih snaga.

- Moći ćemo da se borimo zajedno ako se ukaže potreba, kao što smo radili u Avganistanu i šire - rekao je Peleši.

BONUS VIDEO:  RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)