RAT U UKRAJINI: Lukašenko se sastao sa Putinom, moguć sastanak ruskog predsednika i Zelenskog (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 03. 2022. u 07:16 >> 12:38

DANAS je 16. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. U Moskvi će se sastati predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

РАТ У УКРАЈИНИ: Лукашенко се састао са Путином, могућ састанак руског председника и Зеленског (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Moskva će Minsku isporučiti najsavremeniju vojnu opremu

Lideri Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko dogovorili su se danas da će Moskva svom susedu u bliskoj budućnosti isporučiti najsavremeniju vojnu opremu, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Britanija uvela sankcije za 386 ruskih poslanika

Velika Britanija uvela je danas sankcije za 386 poslanika ruske Državne dume, donjeg doma parlamenta i najavila da će nastojati da zabrani izvoz luksuzne robe u Rusiju kako bi pojačala diplomatski pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

Međusobne optužbe Moskve i Vašingtona o biološkog oružju u Ukrajini

Ujedinjene nacije su danas saopštile da ne shvataju da postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini, dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost da Rusija širi nedokazanu tvrdnju kako bi pokrenula sopstvene biološke ili hemijske napade

Nebenzja: Rizik od upotrebe biološkog oružja realan

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na danasnjoj sednici Saveta bezbednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

"Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga", rekao je ruski diplomata.

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage očistile tragove.

Nebenzja ističe da su Ukrajinci bili spremni da koriste ptice, slepe miševe kako bi širili bolesti.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Nebenzja tvrdi da je bilo slučajeva gde su ukrajinski vojnici oboleli od svinjskog gripa i od svinjske kuge, kao i da je bilo smrtnih slučajeva među njima.

Napomenuo je, između ostalog, da se radi o laboratorijama u gradovima kao što su Lavov, Harkov i Poltava.

Orban: Sankcije EU ne uključuju naftu i gas

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da sankcije Evropske unije protiv Rusije neće uključiti zaštitu uvoza ruske nafte i gasa.

Orban je posle samita lidera EU u Versaju rekao da je moguće da će rat u Ukrajini dugo trajati, ali da je “najvažniji problem rešen na za nas najbolji način”.

Neće biti sankcija za naftu i gas, što znači da je snabdevanje Mađarske zagarantovano, poručio je Orban, javlja AP.

Kličko: Kijev je glavni ruski cilj, očekujemo napad svaki čas

Vladimir Kličko, pripadnik ukrajinskih snaga teritorijalne obrane, bivši bokserski šampion i brat gradonačelnika Kijeva, rekao je za CNN da ruske trupe danas napadaju područja u celoj Ukrajini, a njihov glavni cilj je glavni grad Kijev.

"U narednim danima očekujemo značajan napad na glavni grad. Oni se pregrupišu. Pokušavaju da pronađu različite strategije, pravi nbačin i pravo vreme. Dakle, svaki sat je bitan, a onda mi očekujemo napad na glavni grad svakog trenutka, posebno, kao što sam rekao, sledećih dana. Njihova meta je glavni grad", rekao je Kličko.

Ukrajinska vlada: Situacija u Marijupolju je kritična

Situacija u Mariupolju je kritična, upozorilo je ukrajinski MUP, dodajući da nije poznato hoće li pomoć uspeti da stigne u ovaj opkoljeni grad.

Vadim Denišenko, savetnik ministarstva unutarašnjih poslova, rekao je da nije jasno hoće li 8 kamiona s humanitarnom pomoći danas moći da dođe do ove luke na jugu zemlje, javlja Reuters.

Peskov: Sukob će se završiti kada Zapad ozbiljno shvati naše zahteve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da će se sukob u Ukrajini okončati kada Zapad uvaži zabrinutost Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO-a na istok.

Peskov je, na pitanje novinara kako bi kriza mogla da se završi, izneo je stav Rusije i rekao da veruje da Ukrajina razgovara o zahtevima Moskve sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima.

"Rusija je formulisala konkretne zahteve Ukrajini da reši ta pitanja. Koliko razumemo, o tim zahtevima Ukrajinci razgovaraju sa svojim savetnicima, pre svega sa SAD i zemalja Evropske unije", istakao je Peskov.

"Nadajmo se. To treba da se uradi. Onda će se sve završiti", dodao je Peskov.

Novo obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio danas da je Ukrajina načinila stratešku prekretnicu u ratu sa Rusijom, ali je upozorio da nije moguće reći koliko će borbe još trajati.

- Nemoguće je reći koliko još dana će nam trebati da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti jer smo već došli do strateške prekretnice - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Foto: Profimedia

Šta je Putin rekao Lukašenku?

U Moskvi je počeo sastanak između ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Ruski predsednik je na početku sastanak čestitao kolegi na uspešno održanom referendumu u Belorusiji.

Putin je nakon toga pričao o situaciji u Ukrajini.

On je poručio Lukašenku da ima određenih pozitivnih pomaka u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom.

Lukašenko je rekao da je na sastanak doneo mapu koja otkriva planove za napad na Belorusiji.

- Do kraja godine ljudi će zaboraviti na konflikt u Ukrajini - rekao je Lukašenko.

Putin je dodao da je SSSR uvek živeo pod sankcijama i to je uspevao.

Peskov o sastanku Putina i Zelenskog

Kremlj ne isključuje sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali bi on trebalo da bude temeljno pripremljen da bi proizveo rezultate, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Niko ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog. Teoretski, to je zaista moguće - rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Oglasilo se rusko ministarstvo odbrane

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.

Tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova "Bajkraktar TB-2", navodi se u saopštenju.

Šojgu podneo raport Putinu

Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da se ojačavaju zapadne granice Ruske Federacije.

Kako se navodi, na granici se raspoređuju i oklopna vozila.

Šojgu je izvestio Putina da je već završeno ojačavanje zapadnih granica.

Podsetimo, Putin se jutros sastao sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je podržao ideju Šojgua da zaplenjeno oružje i opremu pošalje u Donjecku i Lugansku Narodnu republiku. Šojgu je predložio da se prebace i tenkovi. Putin se složio da zaplenjeno oružje proizvedeno na Zapadu bude prebačeno u Donbas.

Predsednik Rusije je istakao i da treba pomoći dobrovoljcima koji žele da pomognu Rusiji u Ukrajini da stignu do mesta sukoba.

Oglasio se Orban

Evropska unija neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban u video snimku objavljenom na njegovom Fejsbuk profilu, prenosi Rojters.

- Najvažnije pitanje za nas je rešeno na povoljan način - neće biti sankcija koje bi se odnosile na gas ili naftu, tako da je snabdevanje Mađarske energentima u narednom periodu sigurno - naveo je Orban u video poruci sa samita lidera EU u Francuskoj.

Rusija: Onesposobljeni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.

Tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova „Bajkraktar TB-2“, navodi se u saopštenju.

Uništeno je i 107 ukrajinskih vojnih objekata, među kojima i šest komandnih mesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mesta sa vojnom tehnikom, prenosi TASS.

Lukašenko stigao u Moskvu

Predsednik Belorusije sleteo je u Moskvu, gde je za danas zakazan razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U Talinu nema dovoljno mesta za ukrajinske izbeglice

Gradonačelnik estonske prestonice Mihail Kilvart rekao je da vlasti republike nemaju plan gde da smeste ukrajinske državljane koji su stigli u zemlju.

Prema njegovim rečima, Talin je već u situaciji da su mesta za smeštaj koje je Odbor za socijalno osiguranje planirao za juče uveče iscrpljena, a već se nameće pitanje korišćenja „evakuacionih mesta” poput teretana.

Stoga, krajnje je vreme da vlasti odluče gde će dalje preseliti ukrajinske izbeglice i o tome obavestiti opštine, dodao je gradonačelnik Kilvart.

Energoatom: Ukrajina neće kupovati rusko nuklearno gorivo

Ukrajina u potpunosti odustaje od kupovine ruskog nuklearnog goriva, saopštio je Energoatom.

SZO: Ukrajina treba da uništi opasne patogene

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi sprečila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.

- U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Lukašenko danas sa Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je odleteo u Moskvu na razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Foto: EPA

Rusko MO: Oslobođena Volnovaha

Trupe DNR oslobodile su grad Volnovahu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kina: Antiruske sankcije će negativno uticati na oporavak globalne ekonomije

Sankcije Rusiji će uticati na oporavak globalne privrede i naneće štetu svim stranama, izjavio je kineski premijer Li Kećijang, komentarišući stav Pekinga o ukrajinskoj krizi.

- Globalna ekonomija je već pod velikim uticajem pandemije, odgovarajuće sankcije pogodiće oporavak globalne privrede i neće doneti koristi nijednoj strani - rekao je premijer Kine na konferenciji za novinare posle godišnjeg zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa, odgovarajući na pitanje o stavu Kine o dejstvima Rusije u Ukrajini.

Prvi put napadnuti gradovi Luck i Dnjepar

U poslednjih pola sata zabeležene su eksplozije u gradovima na suprotnim stranama zemlje, prenosi BBC.

Jedna osoba je poginula, javljaju ukrajinske vlasti.

Ukrajinske TV kuće izveštavaju o eksplozijama u Lucku na severozapadu, kao i u Dnjepru - gradu u unutrašnjosti koji se nalazi na reci Dnjepar i glavnom uporištu u središnjoj istočnoj Ukrajini.

Nijedan od ovih gradova dosad nije bio direktno granatiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije