SVETSKI DAN GOJAZNOSTI OBELEŽAVA SE ŠIROM PLANETE: Pritajena pošast prekomerne težine preti modernoj civilizaciji

Promo

04. 03. 2022. u 13:15

JEDNjA od pritajenih pretnji XXI veka često se ne shvata ozbiljno koliko zaslužuje. Prekomerna gojaznost je sve veći globalni problem i smatra se bolešću moderne civilizacije. Tome doprinose nezdravi načini ishrane, nedovoljna fizička aktivnost, ali i određeni genetski rizici.

СВЕТСКИ ДАН ГОЈАЗНОСТИ ОБЕЛЕЖАВА СЕ ШИРОМ ПЛАНЕТЕ: Притајена пошаст прекомерне тежине прети модерној цивилизацији

Foto: Depositphotos

Svetski dan gojaznosti se globalno obeležava 4. marta, s ciljem promocije praktičnih rešenja za okončanje globalne krize gojaznosti. Organizuje ga Svetska federacija za gojaznost, neprofitno telo koje je u zvaničnim odnosima sa Svetskom zdravstvenom .

Kako je uzroka prekomerne gojaznosti zaista mnogo, time je teže odrediti i način lečenja. Upravo iz tog razloga bi se uvek trebalo posavetovati sa nutricionistom ili posetiti Centar za gojaznost. Ni u kom slučaju rigoroznu dijetu ne bi trebalo kretati „na svoju ruku“, jer time dodatno možete narušiti zdravstveno stanje.

Najčešće uzroke prekomerne gojaznosti i moguća rešenja otkriva nam Centar za gojaznost Struktura.

Prekomerna gojaznost može biti uzrokovana hormonima ili genetikom

Osobe koje imaju mnogo više kilograma nego što bi trebalo najčešće imaju i određene genetske predispozicije za nastanak gojaznosti. Ukoliko u porodici postoje gojazne osobe, velika je verovatnoća da će i dete u jednom trenutku početi da pokazuje tendenciju ka gomilanju kilograma.

A kada se genetski faktori kombinuju sa hormonskim poremećajima, šanse za gojaznost se udvostručuju. U ovakvim situacijama neophodna je lekarska podrška na početku dijete. Naime, kad je reč npr o Hašimoto tireoiditisu, neophodno je prilagođavanje ishrane tom problemu. Osobe koje su gojazne usled hormonskih poremećaja ni u kom slučaju ne bi trebalo da drže rigorozne dijete bez konsultacije sa lekarom ili nutricionistom.

Prejedanje kao uteha

Psihološki faktori takođe igraju veliku ulogu u nastanku prekomerne gojaznosti kod nekih ljudi.

Sve češće se susrećemo sa pojmom emocionalno prejedanje ili binging poremećaj. Ovi poremećaji najčešće imaju psihološku zaleđinu. Hrana igra veliku ulogu u životima pojedinaca sa ovim poremećajem ishrane.

Psihološki problemi sa kojima se susrećemo tokom života mogu se javiti kao posledica traume, kao što je gubitak člana porodice, otkaz na poslu ili depresija. U takvim situacijama, pojedinac se može okrenuti hrani u kojoj će naći utehu.

Potiskivanjem problema i preteranim unošenjem hrane (najčešće grickalica, brze i prerađene hrane, praznih kalorija) problem se produbljuje. Tada nastaje prekomerna gojaznost i postaje neophodna psihološka podrška u toku dijete.

Kada je gojaznost uzrokovana psihološkim problemima, način lečenja je daleko komplikovaniji. Tada može biti od koristi konsultovanje sa psihologom, psihijatrom, odnosno psihoterapeutom.

Nezdrava ishrana i manjak aktivnosti vodeći su uzroci gojaznosti

I pored svih navedenih uzroka prekomerne gojaznosti, kao vodeći se navode nezdrav način ishrane i nedovoljno fizičke aktivnosti.

Konzumiranje prerađene hrane, slanih i slatkih grickalica, energetskih i gaziranih napitaka često vodi ka nagomilavanju kilograma. Kada se na to doda manjak fizičke aktivnosti, gojaznost je očekivani ishod.

Važnost zdrave ishrane nikako se ne sme dovoditi u pitanje. Svaka osoba trebalo bi da vodi računa o tome koje namirnice konzumira. Na svačijem jelovniku i tanjiru mora se naći sveže voće i povrće, prepuno bogatim nutrijentima i vlaknima za pravilan rad digestivnog trakta. Osim toga, na vašem jelovniku moraju se naći i proteini u vidu nemasnog mesa ili jaja. Osim toga, ne sme se zaboraviti ni na unos ugljenih hidrata, neophodnih za energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Fizička aktivnost može igrati presudnu ulogu u gubljenju kilograma, odnosno u procesu mršavljenja svake individue. Svakodnevna, lagana šetnja ili brzi hod, vožnja bicikla ili lagani džoging su aktivnosti koje bi trebalo uvrstiti u rutinu. Osim što pomažu gubitku kilograma, lagane fizičke aktivnosti doprinose i sveukupnom blagostanju organizma.

Načini lečenja zavise od uzroka

U zavisnosti od toga zbog čega je nastala gojaznost, odlučuje se i o načinu lečenja. Naravno, o ovome odlučuje izabrani lekar ili drugo stručno lice.

Svaka osoba je drugačija. Prema tome, ono što prija vašem organizmu, ne mora prijati i vašem članu porodice ili prijatelju.

Osmišljavanje individualnog plana ishrane prepustite profesionalcima, odnosno nutricionistima. Oni će, uzimajući u obzir zdravstvenu anamnezu, sastaviti najbolji plan ishrane za vas. Ukoliko je pozadina problema gojaznosti psihološke prirode, pružiće vam se i psihološka podrška u toku procesa mršavljenja.

Promena je uvek moguća. Obratite se Centru za gojaznost Struktura, da vas usmere i pomognu na putu do idealne telesne težine i zdravstvenog stanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri