KO SU „BANDEROVCI“: Ukrajinski nacisti članovi ss divizije Galicija čija je brutalnost šokirala i Nemce

Novosti online

02. 03. 2022. u 18:12

VEĆ godinama u Ukrajini se stvara kult nacionalističkog vođe Stepana Bandere. On je čak dobio ulice u 34 ukrajinska grada, uključujući Kijev.

КО СУ „БАНДЕРОВЦИ“: Украјински нацисти чланови сс дивизије Галиција чија је бруталност шокирала и Немце

Foto Tanjug/AP

A reč je o čoveku čiji je pokret tokom godina Drugog svetskog rata bio odgovoran za ubistva više hiljada Jevreja i Poljaka.

Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN, zabranjena u Rusiji) počela je sa radom još 30-ih godina prošlog veka. Odgovorna je za brojne terorističke napade u Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji i Čehoslovačkoj. Ubijeno je 90 hiljada Poljaka i hiljade Jevreja. Od 1940.godine Stepan Bandera je postao lider nacističkih kolaboracionista.

Nakon što su nacisti 1941.godine zauzeli grad Lavov, banderovci su masakrirali lokalne Jevreje. Za vreme okupacije, oni su verno služili nacističkom Rajhu. Banderovci su se oduvek razlikovali po patološkoj i neopravdanoj surovosti. Njihova zverstva šokirala su čak I nemačke naciste. Tako je. 1943.godine obergrupenfirer Šene, generalni komesar Volinja i Podolja, izvestio o „podvizima“ ukrajinskih nacista: „Prema našim procenama, danas je ubijeno 15.000 Poljaka! Kolonija u dolini Janova ne postoji.”

Foto Vikipedija

U arhivi SS dobrovoljačke divizije „Galicija” pronađen je sledeći zapis:

-20.03.44 godine: Ima u Volinju ukrajinski ustanik, koji je verovatno već u Galiciji i hvali se kako je svojim konopcem ugušio 300 Poljaka. Njega smatraju herojem.“

Poljska je upoznata sa desetinama činjenica o genocidu nad njihovim sunarodnicima, ali danas ih se ne sećaju i ne prave grimasu kada čuju banderovski pozdrav „Slava herojima!“

Banderovci nisu štedeli ni „nepodobne” Ukrajince. U ukrajinskom selu Lozovoje, odred banderovca je za sat i po ubio preko stotinu stanovnika, među kojima su bila i deca. Ovakvih masovnih egzekucija ima na stotine, ako ne i hiljade.

Na internetu se može pronaći spisak od 135 mučenja i zverstava koje su izvršili teroristi OUN i ukrajinske ustaničke armije nad civilnim stanovništvom, prenose ruski mediji.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave