DOKTORI PLATAMA "ŠIJU" DIREKTORE: Sporenja oko različitog obračuna zarada u socijalnim ustanovama za medicinsko i nemedicinsko osoblje

J. Ž. SKENDERIJA

22. 02. 2022. u 09:11

PLATA direktora socijalne ustanove niža je od zarade lekara u istoj ustanovi, a medicinske sestre su često plaćenije od socijalnog radnika sa fakultetskom diplomom. Trenutno u ovom sistemu postoje četiri cene obračuna zarada, što, smatraju u Sindikatu zaposlenih u socijalnoj zaštiti, ozbiljno diskriminiše veliki deo radnika.

ДОКТОРИ ПЛАТАМА ШИЈУ ДИРЕКТОРЕ: Спорења око различитог обрачуна зарада у социјалним установама за медицинско и немедицинско особље

Foto P. Milošević

Mirjana Veljović, predsednica sindikata, navodi da se na ovaj način stvaraju ogromne razlike među zaposlenima, što je posebno došlo do izražaja tokom epidemiološke krize, kada su zdravstveni radnici znatno "odskočili" u odnosu na ostale u sistemu.

- To je dovelo do brojnih problema, pa sada imamo situacije da doktor u nekim ustanovama ima veću platu od direktora, da su se medicinske sestre približile ili premašile zaradu stručnih, visokokvalifikovanih radnika, a da su zaposleni u administraciji, servirke, vešerke, vozači, tehničko osoblje došli na ivicu minimalne zarade - tvrdi Veljović.

Socijalni radnici navode da nijedna ustanova za smeštaj korisnika ne može da funkcioniše samo sa zdravstvenim kadrom, jer oni svoj posao ne mogu da rade bez pomoćnog osoblja koje neguje korisnike, sprema i poslužuje hranu, održava higijenu i slično.

- Svi oni su radili u istim uslovima, kao što su karantin ili kovi-zone i zaslužuju isti tretman. Ne želimo pomoć, već zasluženu nagradu za svoj trud i rad. Uslovi u kojima rade su, najblaže rečeno, loši, što je posebno došlo do izražaja tokom epidemiološke krize. Svaki zaposleni je preopterećen, neretko rade i poslove više radnih mesta - kaže naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)