ŠTAMPAR USTAVA JOŠ NEPOZNAT: Prvi primerak najvišeg akta čuva se u biblioteci Narodne skupštine

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

16. 02. 2022. u 08:00

U JEDNOJ od vitrina biblioteke Doma Narodne skupštine čuva se prvi štampani primerak Sretenjskog ustava, donet 15. februara 1835. godine, kojim je knez Miloš Obrenović uveo Srbiju u red modernih zemalja. Ova značajna knjiga, starinskih zelenkastih korica i požutelih stranica, od 14 glava i 142 člana, jedna je od dva najvrednija svedoka (u Arhivu Srbije nalazi se i rukom pisana verzija) donošenja prvog srpskog Ustava.

ШТАМПАР УСТАВА ЈОШ НЕПОЗНАТ: Први примерак највишег акта чува се у библиотеци Народне скупштине

Vesna Dujmović Rosić / Foto N. Skenderija

Iako se vadi samo u retkim prilikama i čuva pod posebnom temperaturom i vlažnošću vazduha, kustos republičkog parlamenta Vesna Dujmović Rosić pokazala ga je čitaocima "Novosti", uz priču o Sretenjskom ustavu i Danu državnosti koji obeležavamo. Zna se da je štampan kasnije od donošenja, možda i godinu posle, s obzirom na to da je tada bilo potrebno vreme za slaganje slova, ali se ne zna gde.

- Velika narodna skupština na kojoj je 15. februara 1835. godine donet Sretenjski ustav održana je u porti stare Miloševe crkve u Kragujevcu. Skupštini je prisustvalo oko 2.400 narodnih predstavnika i 10.000 znatiželjnika. U svojoj besedi, Miloš je istakao da Ustav daruje narodu - rekla nam je Vesna Dujmović Rosić.

Kako je objasnila, prvi srpski Ustav prvi put, pored kneza, uvodi Narodnu skupštinu u sistem vlasti.

- On je doneo kraj feudalizma, podelio je vlast na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, a Srbiju podelio na opštine, okruge i srezove. Skupštinu je činilo 100 uglednih poslanika, ne mlađih od 30 godina, jer se smatralo da mlađi nemaju integriteta da budu deo Skupštine - objasnila je naša sagovornica.

Ustav je, po ugledu na francuski i belgijski, za samo 20 dana, napisao Dimitrije Davidović, lekar, novinar, diplomata i knežev sekretar, najučenija glava tog doba.

- U tekstu su izražene sve potrebe srpskog društva za nacionalnom emancipacijom. U njemu se nalazi deo sa opisom grba, zastave i granica. Prema rečima kojima se knez Miloš obratio Davidoviću, može se zaključiti da je bio veoma zadovoljan: "Davidoviću, Davidoviću! Sve što si do sada činio, danaske si zapečatio!" - kazala je Vesna Dujmović Rosić.

Po mišljenju Zapada, bio je to najliberaniji Ustav. Proklamovao je široka građanska prava i slobode. Ali, za Austriju, Tursku i Rusiju bio je neprihvatljiv i povučen je, prema rečima kustosa parlamenta, posle nepunih mesec dana. Bez obzira na kratak rok trajanja, njegovo donošenje je u istoriji jedan od najznačajnijih datuma srpske državnosti. Istog dana, ali 1804. godine, Karađorđe je podigao Prvi srpski ustanak, što je još jedan do razloga zbog kojih je Sretenje datum kada Srbija obeležava svoj dan.

PLANIRAJU IZLOŽBU

U BIBLIOTECI parlamenta nalaze se svi ustavi od 1835. do danas. Nedavno su na referendumu potvrđene izmene novog najvišeg pravnog akta, 14. po redu. Plan je da se u narednom periodu organizuje izložba svih ustava. U velikoj sali parlamenta, blizu govornice nalazi se kopija rukom pisanog Sretenjskog ustava. U salonu kneza Pavla smešten je portret Miloša Obrenovića, ulje na platnu Morica Dafingera iz 1848. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)