I PENZIONERI U UČIONICAMA: Elektrotehničke škole sve teže pronalaze predavače, inženjeri neće u prosvetu zbog niskih plata

B. BORISAVLjEVIĆ

02. 02. 2022. u 10:33

AKTIV direktora srednjih škola iz područja rada elektrotehnike Beograda, na sastanku u utorak, ponovo je upozorio na veliki problem nedostatka profesora stručnih predmeta elektrotehničke struke. Oni će uputiti predlog Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se, u slučaju da ovih kadrova nema na spisku tehnoloških viškova, niti na evidenciji NSZ, omogući da nastavu drže elektroinženjeri u penziji.

И ПЕНЗИОНЕРИ У УЧИОНИЦАМА: Електротехничке школе све теже проналазе предаваче, инжењери неће у просвету због ниских плата

Praktični časovi u ETŠ "Zemun" / Foto M. Labudović

Takođe, nadležnima će biti sugerisano da se razmisli o mogućnosti dodatne stimulacije za deficitarni profesorski kadar, kao i da se odeljenja, umesto na tri, dele na dve grupe, čime bi broj potrebnih nastavnika bio smanjen za trećinu.

- U Srbiji samo kolege iz Niša nemaju problem, zato što je elektronska industrija propala, pa tamo ima ljudi od pedesetak godina koji nisu osnovali sopstvene firme i na raspolaganju su školama za držanje nastave - naveo je Đurađ Banjac, direktor ETŠ "Zemun" i predsednik zajednice elektrotehničkih škola Srbije. - Naš predlog je da se, na nivou cele Srbije, posebnim ugovorom omogući rad penzionera. Ima dosta kolega u penziji, koji bi mogli da pruže kvalitetnu nastavu deci.

Osnovni razlog što se inženjeri elektrotehnike ne zadržavaju dugo u učionici je niska plata. Oni su veoma traženi na tržištu rada, a zarade koje dobijaju, najčešće u privatnim firmama su i po nekoliko puta više nego u školama.

- Mora se uvesti državna stimulacija za strateška zanimanja - smatra Branko Subotić, direktor ETŠ "Nikola Tesla". - Ako država želi da razvija digitalizaciju, robotizaciju, mora da se kaže. Ove godine nam je, na primer, strateško zanimanje računarski tehničar. Mi moramo da platimo čoveka koji će predavati toj deci, stimulacijom do duple plate.

Osim na manjak kadra, direktori upozoravaju i na kvalitet predavača. Zbog situacije u kojoj su se našle, škole su prinuđene da prihvate ono što im se nudi.

Đurađ Banjac / Foto M. Labudović

- Nekada se događalo da se na oglas javi po tri-četiri inženjera, pa ste mogli da birate. Gledalo se gde je završio fakultet, koliko je prosek - rekla je Biljana Kovačević, direktorka ETŠ "Rade Končar". - Danas nema izbora, ono što imate, to je to. Iluzorno je i očekivati da, neko ko je završio ETF i master, dođe u školu za platu od 50.000 dinara. Trebalo bi da se napravi veza sa privredom, da uzmete nekoga ko je stručan da dođe i odradi stručne predmete.

POTRAGA ZA MAŠINCIMA

SLIČNA situacija je i u mašinskim školama, koje kubure sa stručnim kadrom. Poslednjih godina, Mašinski fakultet je sve traženiji, a kompanije još tokom studija "rezervišu" najbolje, ali i ostali diplomci se brzo zapošljavaju posle završetka studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)