MOGUĆ PREOKRET ZBOG NISKOG VODOSTAJA: Član tima potrage otkriva - Kriju li živo blato i jame tajnu Matejevog nestanka? (VIDEO)

Novosti online

31. 01. 2022. u 22:49

MESEC dana mesec dana otkako je Matej Periš iz Splita nestao u Beogradu, gde je s društvom došao 30.12. na nekoliko dana kako bi dočekali Novu godinu.

МОГУЋ ПРЕОКРЕТ ЗБОГ НИСКОГ ВОДОСТАЈА: Члан тима потраге открива - Крију ли живо блато и јаме тајну Матејевог нестанка? (ВИДЕО)

Foto: Arhiva Novosti/MUP Hrvatske

Potraga za mladićem iz Hrvatske i dalje traje, pretražuje se gradska strana obale Dunava i Save, kao i nizvodni tokovi.

- Mi smo izašli na teren 3. januara kod Kule Nebojše. Tu smo krenuli s opremanjem i nakon toga smo izašli na pretragu terena koja je podrazumevala priobalni potez od Beton hale, mesta za koje smo tada dobili informaciju da je moguće mesto gde je Periš ušao u vodu – kaže član Štaba za vanredne situacije opštine Stari grad, Igor Jončić, koji već mesec dana traga za 27-godišnjim Matejom. - Od tog trenutka je krenula kompletna pretraga celog nizvodnog toka. Nizak vodostaj bi mogao da pomogne u otkriću novih potencijalnih mesta gde je moglo da se zadrži bilo šta što slobodno pluta vodom. S druge strane, ono što je bilo zakačeno dok je bio vodostaj viši, kada opadne, može doći lakše do isplivavanja.

Dodaje da su u potrazi koristili i termovizijske kamere.

- Dobili smo na korišćenje jednu od najmodernijih termovizijskih kamera iz tog segmenta. Nju smo koristili jer olakšava potragu noću. Termovizija može da uoči ako je čovek ušao unutra i sakrio se iz nekog razloga – dodaje Jončić.

Kaže da i dalje pretražuju gradsku stranu obale Dunava i Save.

- Mi pretražujemo ovu gradsku stranu, pa nizvodno, zato što je prekoputa Veliko ratno ostrvo. Pristup tom mestu je specifičan. Potrebni su čamci koje mi zasad nemamo na raspolaganju. Nedavno smo dobili jedan koji tek treba da se pusti u rad. Nismo ga odmah iskoristili jer se reka povukla, pa nam je otvorila mogućnost pretrage određenih delova pešački - kaže on.

Ističe da je jako zahtevno biti u pretrazi.

- Sada je lakše za pristup. Tok reke je sužen, širina nije ista kao kada je voda nabujala i u punom kapacitetu, ali onda postoji i živo blato, skrivene jame, svašta nešto što je i opasno. Vrlo oprezno tu pretražujemo, trudimo se da nam ništa promakne. Otpočetka smo tražili tako što smo raščišćavali građu, uklanjali velike balvane, sve što se zadržavalo duže vreme.

Jončić navodi primer dečka čije je telo pronađeno pet meseci posle nestanka.

- To je jedna od naših većih pretraga, izvedenih na području naselja Vinča u Beogradu. Prvo je isto pretraženo priobalje, tada smo imali i čamce pa smo paralelno pretraživali i vodu i obale. Prolazili smo bezbroj puta tih nekih 5,6 kilometara od mesta nestanka i nismo ništa pronašli. Nekih 20 - 30 metara od područja gđe smo najviše prolazili, pet, šest meseci kasnije se pojavilo telo - priseća se.

Iako je dosta vremena prošlo od nestanka, nastavlja se potraga uz umanjene snage.

BONUS VIDEO - Rekonstrukcija kretanja Mateje Periša u noći nestanka

(Večernji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)