PATRIJARH PORFIRIJE: Sveti Sava utemeljio sistem vrednosti srpskog naroda

Tanjug

27. 01. 2022. u 14:43

PATRIJARH SPC Porfirije poručio je u Hramu Svetog Save, čiji se praznik danas slavi, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj ustanovio sistem vrednosti - Svetosavlje, kroz koji je naš narod vekovima gradio svoje duhovno biće i kult, svoju veru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Свети Сава утемељио систем вредности српског народа

Srna

Na prazničnoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa decom, a među njima je bio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vernicima širom zemlje i regiona.

Srna

- Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kome se rađamo, živimo i odlazimo sa ovoga sveta - kazao je Porfirije.

Zahvaljujući temeljima koje je postavio Sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala deo sveopšte i svečovečanske baštine.

Naveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda.

- Možemo govoriti da je Sveti Sava bio čovekoljubiv, filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božju i jednako vrednog čoveka pred Bogom - rekao je patrijarh.

Takođe, istakao je da je Sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voleli, kao i kroz njega poštovali naš narod.

Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vere ogleda u tome što je hram nikao na mestu gde su davno hteli da obezvrede značaj Svetoga Save za srpski narod.

Foto: Novosti

Takođe, Porfirije je rekao da je Sveti Sava prosvetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu veru, koja predstavlja "poverenje u Božju promisao i ljubav".

- Sveti Sava je uveo naš narod u veru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila - poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.

Porfirije se učenicima obratio toplim rečima i tonom bliskim deci, te ih posavetovao da se, kada god imaju neki problem, molitvom obrate za pomoć duhovnom ocu srpskog naroda - Svetom Savi.

 

BONUS VIDEO:

SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINjOM: „Novosti“ na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!