RANG LISTA NAJMOĆNIJIH ARMIJA: Srbija i ove godine ispred Hrvatske iako je Zagreb dao više od milijardu evra za oružje

Novosti online

25. 01. 2022. u 19:17

DA se Hrvatska nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 malokorišćenih višenamenskih vojnih aviona Rafal iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021., njezino zaostajanje za Srbijom bilo bi de fakto još veće, piše hrvatski Večernji list.

РАНГ ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ АРМИЈА: Србија и ове године испред Хрватске иако је Загреб дао више од милијарду евра за оружје

ATRAKTIVNO Vojne letelice, Foto Ministarstvo odbrane

Stranica Global Fajerpauver (Global Firepower) svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga. I svake godine se s velikom pažnjom ta rang lista prati u zemljama bivše Jugoslavije, gde je, iz razumljivih razloga, vojno odmeravanje i dalje aktuelno.

I po podacima za 2022. Srbija je, kao i godinu dana pre, po jačini vojske ispred Hrvatske. Srbija je u 2022. rangirana na 61. mestu od 140 zemalja, a Hrvatska je korak iza, na 62. Prošle godine je Srbija bila na istom, 61., a Hrvatska na 63. mestu. Premda Global Firepower svoj indeks snage i vojne moći računa na temelju više od 50 faktora, ima tu i nelogičnosti, a i pogrešnih podataka, tvrde hrvatski mediji.

Foto: Ministarstvo odbrane

Na primer, za Hrvatsku stoji da joj je godišnji vojni budžet veći od 2 milijarde američkih dolara, a vojni budžet Srbije da je dvostruko manji, tek nešto više od 1 milijardu dolara. To je, naravno, potpuno netačan podatak, jer je hrvatski vojni proračun s uvećanjem za prvu ratu otplate Rafalea sada u rangu 1,1 milijarde dolara, dok će proračun Srbije u 2022. doseći oko 1,35 milijardi dolara. No, svejedno, s obzirom da se ova lista stvara iz godine u godinu, ipak se može uzeti kao donekle relevantna. Činjenica jeste da se u posljednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po 40-ak posto. Poređenja radi, još 2017. Hrvatska se nalazila na 68. mjestu, a Srbija na 89.

Foto: Printskrin

Dakle, veliki skok Srbije na ovoj vojnoj listi u samo pet godina, jer se probila s 89. na 61. mesto, nije iznenađenje, s obzirom da je u međuvremenu Srbija modernizirala celu eskadrilu od 12 MiG-ova 29, nabavila 20-ak tenkova T-72, novi protivavionski raketni sistem Pantcir S-1, potom borbene helikoptere MI-35, te novi protivoklopni raketni sistav Kornet, sve iz Rusije. Iz Kine joj stiže kopija PVO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), a već su stigle kineske borbene bespilotne letelice, a dolaze slične iz Turske. Da se Hrvatska nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 malokorišćenih višenamenskih vojnih aviona Rafale iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021., njezino zaostajanje za Srbijom bilo bi de fakto i veće.

(vecernji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TRAGEDIJA SELEKTORA HRVATSKE: Ćerka (3) mu umrla pred očima