UMRLA LEČEĆI DRUGE: Tužna sudbina doktorke Ane Čoporde potresla Srbiju

Milena Marković

19. 01. 2022. u 08:34

VEST je potresla Srbiju. Od korone je umrla doktorka Ana Čoporda, anesteziolog Kliničko-bolničkog centrg "Zvezdara" u Beogradu. Podlegla je koroni na svoj 41. rođendan.

УМРЛА ЛЕЧЕЋИ ДРУГЕ: Тужна судбина докторке Ане Чопорде потресла Србију

Dr Ana Čoporda, Foto KBC "Zvezdara"

Žena koja se, za života, upisala među podvižnike. Za života - za borbu za život. Na svet je, pre četiri godine, donela devojčicu, iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, kada joj je život bio ugrožen. Bila je na aparatima za hemodijalizu. I tada je vest potresla Srbiju. Objavljeno je da je jedna žena svoj život podredila - novom. Životu svog deteta.

Curici je Ana darovali ime - Noe. Ime iz Biblije. Kao priča o potopu i barci koja spasava. Ime koje ostaje i postoji u čvrstom karakteru.

- Verovala sam da će mi stići ovaj dar i ovo blago - govorila je doktorka Ana Čoporda kolegama kada su joj stigli u prvu posetu. - Sada mi ništa nije teško. Čini mi se da bih mogla i da poletim.

Sa ćerkom za njenu prvu Novu godinu, Foto "Tviter"

Danas ručice malene Noe neće zagrliti mamu. Mama neće zagrliti Noe.

- Laku noć, dušo, majka te miluje večnom ljubavlju - tako su se, njih dve, poslednji put pozdravile. Ana je otišla na posao. I, nije se vratila. Korona ih je zauvek razdvojila.

- Žao mi je što niste upoznali Anu. Ana je bila anesteziolog. Ana je volela život. Ana je uvek bila vedra i nasmejana. Brza i pomalo šašava, onoliko koliko je potrebno da se ovaj naš posao obavlja sa lakoćom i sa što manje tenzije, jer nam je, i onako ne fali - objavio je na svom fejsbuk-profilu doktor Zlatko Bokun, hirurg i Anin kolega u KBC "Zvezdara".

- Anu znam otkad je ušla u bolnicu, na specijalizaciju. Bila je tek neku godinu mlađa od mene. Četrdesetak! Izvrstan lekar. Inteligentna. Sposobna. Posvećena.

Foto "Fejsbuk"

Dr Bokun podseća:

- U svojim tridesetim, Ana je obolela od bubrežne insuficijencije i dijalizirala se.

Ali, pored toga nastavila je da radi svoj posao. S tom dijagnozom, uprkos svim rizicima, rodila je prekrasnu ćerkicu, koju je obožavala. Godinama je čekala transplantaciju bubrega. Dočekala ju je i u toj borbi pobedila, sa celim nizom komplikacija. U takvim okolnostima ona je nastavila da radi i u vreme pandemije, iako je to bilo maksimalno rizično za osobu na imunosupresivima. Umrla je od kovida 19, lečeći druge. Zauvek nas je napustila. Sada je u nebeskom KBC u kome je više od 140 naših kolega, preminulih od kovida. Ana je moj heroj. Tihi plemeniti, nenametljivi junak koji pobeđuje s osmehom. Ana je jedan od najvećih boraca za koje sam u životu čuo. I moramo znati koji su pravi heroji i idoli.

Dr Zlatko Bokun, Foto M. Anđela

Na molbu "Novosti" da kaže još nešto, mimo objave koja je pokrenula Srbiju na divljenje i zahvalnost, dr Zlatko Bokun je odgovorio:

- Molim vas, ja sam potpuno nebitan u toj priči. Ideja je samo da napravim jedan ljudski omaž koleginici koja se i u najtežim okolnostima žrtvovala - za život. Za život u svakom smislu te reči.

Požrtvovana

OD doktorke Ane Čoporde, koja je prekjuče podlegla kovidu 19, oprostili su se i kolege iz KBC "Zvezdara". U saopštenju na sajtu ove ustanove rečeno je da je dr Ana bila veliki borac i požrtvovan kolega.

- Svi koji su imali privilegiju da sarađuju sa njom sećaće je se kao dobrog saradnika i čoveka koji je bio spreman da pomogne i pacijentima i kolegama. Sa zdravstvenim problemima koje je imala suočavala se hrabro i beskompromisno. Nenadoknadiv je gubitak za kolektiv KBC "Zvezdara", dr Ana nas je prerano napustila, ali je ostavila veliki trag u našem kolektivu, gde će je svi pamtiti po harizmi, želji za životom i predanom radu u našoj ustanovi.

Kliničko - bolnički centar "Zvezdara", Foto Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!