VEĆE PLATE ZA STRAŽU I DAKTILOGRAFE: Nameštenicima u pravosuđu i državnim organima posle jedanaest godina rastu koeficijenti

V. C. S.

15. 01. 2022. u 09:11

POSLE punih 11 godina pripadnici pravosudne straže, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte u pravosuđu i državnim organima dobiće veće koeficijente plata. Tako će npr. prosečna plata jednog zapisničara u tužilaštvu, dostavljača ili stražara, sa oko 35.000 dinara skočiti na oko 43.000.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ ЗА СТРАЖУ И ДАКТИЛОГРАФЕ: Намештеницима у правосуђу и државним органима после jeданаест година расту коефицијенти

Foto P. Milošević

Vlada Srbije usvojila je ove nedelje Predlog izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojima se unapređuje položaj nameštenika za čije je poslove traženo srednje stručno obrazovanje. Reč je o onim pratećim pomoćno-tehničkim poslovima uporedivim sa poslovima koje obavljaju državni službenici sa istim stepenom stručne spreme.

- Da bi bilo jasno o čemu pričamo, navešću primer zapisničara - objašnjava Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa. - Zapisničari u sudovima vode se kao državni službenici koji obavljaju poslove iz delokruga organa, dok se zapisničari u tužilaštvima vode kao nameštenici koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, iako je, posebno s uvođenjem tužilačke istrage, njihov posao jednako složen kao i onih u sudu. I oni, kao i tužioci, na neki način učestvuju u istrazi. Tako se razlike u platama između državnih službenika i nameštenika koji obavljaju istu vrstu poslova i imaju isti stepen kvalifikacije, kreću od 16.000 do 20.000.

Čak ni pravosudna straža, čiji je posao rizičan, ne odstupa od ovoga i stražari kao nameštenici imaju manje plate. Njihovu sudbinu dele i referenti u pisarnicama, koji obavljaju izuzetno složene poslove, a plaćeni su kao čistačice.

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata nameštenika u državnim organima rasla sporije u odnosu na rast minimalne zarade, osnovne plate onih čija su mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe ostali su ispod minimalca, pa su primali korektivne dodatke da bi dostigli zagarantovanu zaradu.

I dok su njihova primanja stagnirala, plate državnih službenika su rasle, i to ne samo zbog većih koeficijenata, već i zbog mogućnosti napredovanja, koju su nameštenici tražili, ali nisu izdejstvovali. Tako bi najbolje ocenjeni državni službenici skakali i za dva platna razreda.

- Dugo smo se borili za pravičnije koeficijente i mogućnost ocenjivanja i, samim tim, napredovanja, ali do sada je bilo bezuspešno, iako smo na svojoj strani imali ministarku pravde - kaže Slađanka Milošević, i priznaje da su se tokom novembra i decembra s državom, tačnije s ministarstvima pravde i državne uprave, vodili žestoki pregovori.

RADI OKO 4.000 NAMEŠTENIKA

PROCENE su da u Srbiji ima nešto više od 4.000 nameštenika. Iako se, kako kaže Miloševićeva, svi sada raduju izmeni zakona, ovo shvataju kao prelazno rešenje i čekaju Zakon o izjednačavanju plata u javnom sektoru, koji bi na snagu trebalo da stupi 2025.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave