ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Gojković: Između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca

I. K.

14. 01. 2022. u 15:13

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održana je danas, a nakon zasedanja javnosti se obratio Zoran Gojković.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА Гојковић: Између друге и бустер дозе је довољно да прође 3 месеца

Foto: I. K.

-Još jednom pozivam sve građane da poštuju sve mere koje smo donosili. One su veoma dobro poznate i vezane su za ograničavanje kontakta i širenje zaraze. Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema. Omikron dominira u Srbiji i naglo povećanje zaraženih je posledica ovog soja - rekao je Zoran Gojković.

Početak nastave

Škole u Vojvodini su krenuli sa radom i od ponedeljka đaci se vraćaju u školske klupe. A srednjoškolci će krenuti sa kombinovanom nastavom.

U utorak će se održati dodatne konsultacije za nastavu škole u centralnoj Srbiji - najavio je Gojković.

Buster doza nakon tri meseca

U Srbiji između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca. Dakle buster doza nakon tri meseca. 

Smanjuje se period karantina

Smanjuje se period izolacije u Srbiji sa 10 na sedam dana - rekao je Gojković.

Smanjuje se cena PCR testova

Smanjuje se cena PCR testa sa devet na šest hiljada dinara, a antigenski testovi na 1.800 dinara - rekao je Zoran Gojković.

Dominantan omikron soj

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi.

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.

U Vojvodini 8 odsto zdravstvenih radnika zaraženo

U ovom trenutku je osam odsto zdravstvenih radnika u Vojvodini zaraženo koronom, dok je u Srbiji zaraženo 10 odsto, rekao je pokrajnski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Poručio je da se što veći broj specijalista uključi u preglede pacijenata i naveo da je najveći teret na zdravstvenim radnicima, jer , kako kaže, jedan lekar u toku smene pregleda od 40 do 50 pacijenata.

Gojković je zaključio da je u borbi protiv pandemije najvažnije da se što manji broj pacijenata zarazi u jednom trenutku.

On je upozorio da je među zaraženima najviše radnoaktivnih i mladih ljudi.

"Lekari leče sve i zdravstveni sistem funkcioniše, ali je neophodno da se poštuju epidemiološke mere", rekao je Gojković.

Kazao je i da je u Srbiji 58,6 vakcinisanih prvom dozom, te poručio da je država uradila sve kako bi svi pacijenti bili zbrinuti.

Rekordan broj novozaraženih

Juče su prijavljena rekordna 13.753 nova slučaja zaražena kovidom-19, a od početka nedelje taj broj kreće se oko 13.000 novozaraženih dnevno.

Lekari upozoravaju da je prethodnih dana usled širenja omikron soja povećan pritisak na kovid ambulante, što se može videti i po sve dužim redovima ispred njih.

Mikrobiolog Milanko Šekler procenjuje da Srbija još nije dostigla pik kada je u pitanju broj novozaraženih i apeluje da se nađe neko rešenje, jer su dijagnostički kapaciteti ograničeni i pretrpani, kao i kovid ambulante.

Foto: I. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna