DOKTORKA TATJANA ADŽIĆ VUKIČEVIĆ: Omikron soj se širi kao požar, dobra vest što se u 90 posto slučajeva ne spušta na pluća

Tanjug

11. 01. 2022. u 13:45

U odnosu na sam početak godine, broj pacijenata u kovid bolnici u Batajnici se povećao za desetak odsto, a trenutno se u toj ustanovi leči 346 građana, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, izjavila je danas direktorka bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević.

ДОКТОРКА ТАТЈАНА АЏИЋ ВУКИЧЕВИЋ: Омикрон сој се шири као пожар, добра вест што се у 90 посто случајева не спушта на плућа

Foto Tanjug

Ona je navela da je oko 25 pacijenata intubirano, dodajući da je njihovo stanje jednako teško, kao kod pacijenata koji su u bolnici ležali u septembru i oktobru prošle godine, što govori da se radi o delta varijanti virusa korona.

Vukičević ističe i da se, gledajući kliničke slike pozitivnih, virus širi "kao požar", te da se može zaključiti da je omikron varijanta dominantna u Srbiji.

- Jedina prednost i boljitak u odnosu na delta soj je to što u više od 90 odsto slučajeva virus zahvata nos, grlo, sinuse i ne spušta se na pluća. Sreća je što, samim tim, veliki broj građana lečenje završi već u ambulantama - istakla je dr Adžić Vukičević.

Ona naglašava da svi koji su primili dve ili tri doze vakcine, a zatim se zarazili omikron varijantom, najčešće svoje stanje mogu lečiti u kućnim uslovima, te da često nemaju ni temperaturu već samo glavobolju.

Foto Z. Jovanović

- Dakle, ne treba im antivirotik, niti antibiotik. Mali broj njih ima sekundarnu bakterijsku infekciju, gde je potrebno dati antibiotik, a oni retki sa povišenom temperaturom koja traje par dana, uspešno se leče antivirusnim lekovima koji su dostupni u kovid ambulantama i prijemno-trijažnim centrima - objasnila je direktorka bolnice u Batajnici.

Kada je reč o starosnim strukturama, dr Adžić Vukičević kaže da u ovom talasu ima svih grupa, i starih i mladih.

- Ispred kovid ambulanti su redovi dugački i po 150 metara, to su uglavnom sve mladi ljudi, ali oni koji se hospitalizuju su više stariji i dolazimo do onoga o čemu pričamo već dve godine, a to je da su mladi, koji su uglavnom asimptomatski, glavni prenosioci virusa i na taj način zaraze svoje ukućane koji možda imaju i neke hronične bolesti, pa samim tim kod njih sve ide teže - kazala je ona.

Dodaje da smo tek na početku petog talasa i da su se obistinile sve prognoze koje su lekari predvideli pre Nove godine, ali da apeli nisu imali efekat.

- Ispada da smo šizofrena nacija koja priča jedno, a radi drugo. Oni koji nikad nisu ušli u kovid bolnicu i nikada nisu videli kritičnog pacijenta, a pričaju neke priče, izazivaju poseban gnev kod nas lekara iz crvenih zona. Mi smo spremni da u punom kapacitetu, što je 930 ležajeva, primimo sve te pacijente, ali se zaista nadamo da do toga neće doći - poručila je dr Adžić Vukičević.

Foto: P. Milošević

Nada se da do tog "stravičnog" događaja neće doći, sudeći prema onome što se dešava u zemljama koje su pre Srbije ušle u peti talas.

- Najgori scenario bio bi da čitav zdravstveni sistem Srbije mora da pređe u kovid i mi se nadamo da do toga neće doći. Imamo tri kovid bolnice, kliničko-bolničke centre širom zemlje i u Beogradu koji su spremni i koji su pet–šest puta ulazili u kovid sistem da nastave da pomažu našim građanima - zaključila je dr Adžić Vukičević.

BONUS VIDEO: 

DOKTORKA KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Orden predsednika za najteži posao u državi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)