NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - MOMAK SATKAN OD PLEMENITOSTI: Mateja Radulović, organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi

S. Vidačković

14. 01. 2022. u 17:30

UMESTO proslave u restoranu sa stotinu zvanica, vatrometom, muzikom, balonima i žurkom do zore, kako to većina njegovih vršnjaka radi, Mateja Radulović (18), sada učenik četvrtog razreda Medicinske škole “Nadežda Petrović” iz Zemuna, punoletstvo je obeležio na originalan, ali izuzetno human način.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - МОМАК САТКАН ОД ПЛЕМЕНИТОСТИ: Матеја Радуловић, организовао акцију добровољног давања крви

Foto Privatna arhiva

Svoj 18. rođendan organizovao je, 11. novembra u Institutu za transfuziju krvi, a Matejini gosti su umesto poklona dobrovoljno dali ovu dragocenu tečnost. Iako nije precizno utvrđeno, pretpostavlja se da je njih 60 dalo oko 15 litara krvi! Vrlo dragoceno, budući da su rezerve krvi tokom minule godine često bile na minimumu, a iz Instituta su se mnogo puta čuli pozivi dobrovoljnim davaocima.

Nije, zato, čudo što je o Matejinoj “proslavi” punoletstva govorila cela Srbija.

Plemenit, human, ali i po mnogim kriterijumima zreliji od svoje generacije, ovaj odličan učenik, zaljubljenik u medicinu, skromno kaže da je želeo da obeleži 18. rođendan tako da se zbog žurke niko ne zarazi kovidom 19, a da opet učini dobro delo.

- U to vreme, sredinom novembra, bio je baš izražen pik pandemije - priča Mateja za “Novosti”.

- Hteo sam da obeležim taj dan, ali bez straha da će neko biti ugrožen i inficiran. Razmišljao sam šta lepo i dobro mogu uraditi sa tek navršenih 18 godina. Kako sam sa prvim danom svoje punoletnosti stekao pravo da dajem krv, pomislio sam zašto to ne bi mogli i drugi.

Osim onih koje je pozvao, ovoj plemenitoj akciji pridružilo se još dobrotvora, jer se za human gest brzo pročulo putem društvenih mreža. Mateja je motivisao ne samo Beograđane, već i Novosađane i Nišlije, koji su došli da daju dragocenu tečnost čuvši za neobičnu rođendansku proslavu.

- Pozitivno me iznenadila reakcija mojih drugara koji nemaju veze sa medicinom, jer su bili veoma srećni, iako im je to bilo neobično. Deo rodbine i neki stariji prijatelji su bili pomalo skeptični i pitali su me zašto ne pravim slavlje, ali posle kratkog predavanja o važnosti davanja krvi, shvatili su da sam dobro postupio - dodaje Mateja.

Ali, ova njegova “proslava” punoletstva nije Matejin jedini humanitarni rad. Ovaj visoki, stasiti momak zapravo je satkan od plemenitosti. Čim je krenuo u srednju školu 2018. godine, Mateja je počeo da se bavi humanitarnim radom. Volontirao je u Zvečanskoj, gde je deci bez roditeljskog staranja ulepšao praznike, a za njih je igrao u predstavi “Trnova Ružica”. Pri Unicefu je edukovao ljude o prvoj pomoći i brzom reagovanju kada je reč o povredama. Svi ga znaju u Crvenom krstu, gde svoje vršnjake podučava o važnosti borbe protiv trgovine ljudima.

- Prošle Badnje večeri, volontirao sam u kovid-centru za one kojima je virus odneo nekog bliskog. Tu sam bio neka vrsta psihološke, ali i medicinske pomoći. Sa drugarima iz škole takođe sam učestvovao u vakcinaciji Zemunaca, gde smo za jedan dan cepili oko 300 ljudi. Vakcinisao sam se pre nekoliko meseci, dok sam bio maloletan. Objašnjavao sam porodici i prijateljima koliko je to važno i većina me je poslušala - zaključuje ovaj mladi humanitarac.

Foto Privatna arhiva

Mateja se već nekoliko meseci priprema za prijemni ispit. Želi da upiše Medicinski fakultet i postane lekar. Još nije odlučio koja oblast ga najviše privlači, kaže da se to stalno menja. Čvrsto je odlučio da ostane u Srbiji, i po završetku fakulteta da pokuša, sa kolegama, da unapredi naše zdravstvo.

- Volim svoju zemlju, mislim da ovde postoji veliki prostor za napredovanje, koji možemo da iskoristimo. Znam da mnogo zdravstvenih radnika odlazi u inostranstvo, pogotovo u Nemačku, nadajući se boljem životu, ali ja želim da ostanem ovde.

NOVO DOBRO DELO - U FEBRUARU

DOK o njegovom poslednjem humanom gestu svi pričaju, Mateja već razmišlja kako će da učini novo dobro delo. Otkriva nam planira da u februaru organizuje novu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

- S obzirom na to da sam predsednik Parlamenta Medicinske škole, želim da na taj način pozovem ostale vršnjake iz Beograda, odnosno da svaka srednja škola pošalje svoju delegaciju koja bi dala krv - nada se Mateja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!