INFEKCIJA STVARA NOVE VRSTE VIRUSA: Frank-Ulrih Montgomeri, čelnik Svetske lekarske asocijacije, o iskustvima iz pandemije

Ivana STANOJEVIĆ

04. 01. 2022. u 08:00

VIRUS korona neće nestati u dogledno vreme, čovečanstvo mora da nauči da živi sa njim, a to znači da se i ubuduće pridržava pravila kao što su držanje rastojanja, nošenje maske, higijena, testiranje i vakcinacija.

ИНФЕКЦИЈА СТВАРА НОВЕ ВРСТЕ ВИРУСА: Франк-Улрих Монтгомери, челник Светске лекарске асоцијације, о искуствима из пандемије

Frank-Ulrih Montgomeri / Foto EPA

Ovo, u ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", kaže dr Frank-Ulrih Montgomeri, čelnik Svetske lekarske asocijacije. Na naša pitanja da li je podela virusa korona na delta i omikron varijantu označila prekretnicu u pandemiji i da li će tih raščlanjavanja biti još, naš sagovornik odgovara bez prevelikog optimizma.

- Grčki alfabet ima mnogo slova. Buduće varijacije i mutacije će, nesumnjivo, uslediti. Zbog toga je od presudnog značaja da izbegnemo inficiranje, jer virusi mutiraju samo ako postoji infekcija. Zato tvrdim da moramo da sprečimo novo inficiranje, to jest, širenje kovida 19 jer je ono izvor stvaranja novih mutacija. Zamislite samo šta bi se dogodilo kad bismo dobili mutaciju koja je toliko zarazna kao delta soj korone i tako smrtonosna kao ebola - kaže naš sagovornik.

Profesor Montgomeri dodaje da ipak nije sve crno. Tri stvari su se značajno promenile nabolje od izbijanja pandemije virusa korona do danas i daju optimizmu vetar u leđa. Najpre, znamo mnogo više o ovoj bolesti i tretmanu obolelih, pa iako je kovid 19 i dalje potencijalno smrtonosna bolest, danas možemo da spasemo mnogo više života, nego u trenutku izbijanja pandemije.

Drugo, u zapadnim zemljama Evropske unije, kvota imunizacije dostigla je između 70 i 90 odsto, što pomaže da se izbegnu težak protok bolesti i brojne, neslućene komplikacije. Najzad, mnogi su, zahvaljujući vakcinaciji, dobili delimični imunitet i, sasvim neosetno, preležali koronu, ne znajući da je imaju.

S druge strane, adut zvani imunitet krda pokazao se gotovo, pa nedostižnim. Neće, po svoj prilici, biti dostignut ni planskim, niti stihijnim zaražavanjem, a ni imunizacijom. Virus je, naime, isuviše sposoban da se prilagođava, da mutira i da svojim bezbrojnim varijacijama uvek dostigne svoj cilj, a to je da uđe u ljudski organizam i u njemu se razmnožava.

Na pitanje ko je u borbi protiv virusa korona napravio najveće greške, dr Montgomeri odgovara: "svi mi".

- Jedni su grešili iz pogrešne naučne procene, drugi usled ideološke zaslepljenosti. Ali, gledanje i vraćanje unazad nema svrhe i neće nam pomoći. Sada treba, zajedničkim snagama, da pronađemo rešenja za budućnost. A to, pre svega znači, da se imunizacija sprovodi gde god je to moguće, a tamo gde trenutno nije moguće, da se uporno i dosledno, stvaraju uslovi za opštu vakcinaciju. Istovremeno, treba da ubedimo ljude da vakcina nije čarobni štapić i da sama vakcinacija neće pomoći da se svet konačno obračuna sa virusom korona - kaže doktor.

Foto D. Milovanović

Među onima koji su grešili bila je i ostala, smatra naš sagovornik, Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja, ni u prvim mesecima po izbijanju pandemije, a ni danas, nije uspela u jednoj prioritetnoj misiji - da u zemljama bez razvijenog i funkcionalnog zdravstvenog sistema obezbedi i vodi efektivnu i široku kampanju imunizacije.

Posebno je delikatno pitanje da li mala deca treba da se vakcinišu protiv virusa korona. I najokoreliji zagovornici neophodne opšte imunizacije, skloni su da drže gard kad je reč o ovoj populaciji. Naš sagovornik, međutim, nema dilemu:

- Vakcine su bezbedne i stoga odobrene i za najmlađe. Nadam se da će, u jednom trenutku u budućnosti i to što je moguće pre, vakcina protiv kovida 19 biti sastavni deo obavezne imunizacije u prvim godinama života, ili u onoj godini dečjeg razvoja, kad medicina bude smatrala da je to najpovoljnije i najefikasnije.

STARI GUBILI NAJVAŽNIJU BITKU

NAJVEĆI strah u dosadašnjem toku pandemije dr Frank-Ulrih Montgomeri je, kao i njegove kolege širom sveta, osetio, kako kaže, zbog stope smrtnosti starijih. Ova populacija, inače, najosetljivija iz mnogo razloga, najizloženija je i kovidu 19, a mnogi su upravo od ove bolesti, uprkos tome što su se manje-više uspešno borili sa svojim hroničnim bolestima, gubili onu najvažniju bitku za život.

PORUKA ČOVEČANSTVU

NA pitanje koja je njegova poruka čovečanstvu, Frank-Ulrih Montgomeri kaže da je za to nadležna religija, a ne medicina.

- Nije lekar taj koji treba da stoji iza toga, ali bih mnogo želeo da povratimo poverenje u nauku, da damo manje prostora teoretičarima zavere i ideološki zaslepljenima, da bismo naše zdravlje i zdravstvo što bolje pripremili za pandemije. Ono najvažnije je, biti svestan činjenice da je protok pandemije u našim rukama, a ne negde, u kosmosu. A to znači, biti uporan u držanju distance, nositi masku i upražnjavati higijenske mere i tako ćemo ostati zdravi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba