ČUVAR SRPSKOG IDENTITETA NA KIM: Prištinski list "Jedinstvo" obeležio 77 godina postojanja

D. ZEČEVIĆ

24. 12. 2021. u 20:11

“JEDINSTVO” je nezaobilazni istorijski dokument i jedna od najpouzdanijih stubova srpskog naroda u pokrajini i njegovog identiteta.

ЧУВАР СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА КИМ: Приштински лист Јединство обележио 77 година постојања

Foto: D. Zečević

Možemo bez preterivanja reći da svako pisanje istorije Kosova i Metohije bez “Jedinstva” ne bi bilo potpuno. Od 1944. godine kada je odštampan prvi broj, od kada se srpski narod bori za slobodu, “Jedinstvo” je prošlo trnovit put i istinski delilo sudbinu sa svojim narodom.

Ovo je izeđu ostalog povodom obeležavanja 77 godina od osnivanja prištinskog lista “Jedinstvo”, jedinog štampanog medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, rekla direktorka “Panorama -Jedinstvo” Rada Komazec. Ona je na svečanosti u Kosovskoj Mitrovici istakla da je “Jedinstvo” uprkos svim poteškoćama i izgnanstvu iz matične kuće u Prištini nastavilo da radi.

- Svako slovo u sedamdeset sedam godina dugoj istoriji “Jedinstva” je znak da se čuvala i sačuvala kultura, sloboda, pismo i društveni život Srba na Kosovu i Metohiji. Sve se pretvorilo u sliku svedočanstva koja u najvećoj meri počiva na potresima, seobama i sukobima. Sve to preživelo je “Jedinstvo” iz kog danas govore stotine novinara, desetine listova koji su se pogasili i koji kroz “Jedinstvo” ponavljaju - živi smo - kazao je Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije povodom obeležavanja godišnjice “Jedinstva”.

I ove kao i prethodnih godina dodeljena je nagrada za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost, koja nosi ime novinara ovog lista Mirka Čupića. Ovogodišnji laureat je urednik portala “Iskra” i novinar lista “Kurir” Zoran Šaponjić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)