VLADIMIR POPOVIĆ ZA "NOVOSTI": Arapi kod nas studiraju vazduhoplovstvo i vojno mašinstvo

J. Ž. Skenderija

14. 12. 2021. u 10:27

VLADIMIR Popović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, za "Novosti" kaže da su studenti najviše zainteresovani za vazduhoplovstvo i vojno mašinstvo, a ne krije oduševljenje što su među studentima i mladi iz Ujedinjenih Emirata.

ВЛАДИМИР ПОПОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Арапи код нас студирају ваздухопловство и војно машинство

Foto: Printskrin/ Mašinski fakultet Beograd

Kako uspevate da budete na vrhu liste zainteresovanosti srednjoškolaca poslednjih godina? Sve više je mladih koji žele da se obrazuju kod vas, čak i iz arapskog sveta?

- Većini je interesantno vazduhoplovstvo i vojno mašinstvo. Razlog za to je što studentima iz Ujedinjenih Emirata nisu dostupni ovi smerovi u zapadnoevropskim zemljama zbog situacije ovde, pa zato dolaze kod nas. Nedavno smo, na primer, na jednom sastanku ovde za stolom imali pet naših doktoranada i bili smo jako ponosni. Direktor kompanije nam se zahvalio što proizvodimo tako dobre kadrove.

Koliko je danas isplativo studiranje?

- Za mašinske inženjere u Srbiji ima dosta posla. Većina inženjera nam ostaje u zemlji, samo mali broj ide van, mogu i u Srbiji da rade za dobru platu. Traženi su svuda, nema ih bez posla.

Kako gledate na masovno školovanje inženjera u svim oblastima? Čini se da su danas svi inženjeri.

- Ne gledamo negativno. Inženjer mora da ima i neke veštine, zato mi imamo smer industrijsko inženjerstvo koji je vrlo popularan. Ono je spoj inženjera i menadžmenta. U stvari je najveći kvalitet onoga ko završi Mašinski fakultet to što ga naučimo da razmišlja.

BONUS VIDEO:

Aerodrom u Beogradu pod snegom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)