DUALNO OBRAZOVANJE - POGODAK: Nova tematska nedelja na Ekspo 2020. u Dubaiju, ministar Ružić o "znanju i učenju"

V. N.

13. 12. 2021. u 09:11

PREDSTAVLjANjE obrazovanja i potencijala Srbije u oblasti nauke i istraživanja na "Ekspo 2020. Dubai", privući će pažnju novih investitora, koji će uvideti prednosti ulaganja u našu zemlju, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na prezentaciji "Dualno obrazovanje u Srbiji", u Paviljonu naše zemlje, u nedelju, u Dubaiju.

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ - ПОГОДАК: Нова тематска недеља на Експо 2020. у Дубаију, министар Ружић о знању и учењу

Ružić u razgovoru sa delegacijom UAE / Foto Tanjug

Naš nacionalni model dualnog obrazovanja pokazao se kao koristan, fleksibilan i perspektivan - tvrdi Ružić.

Sistemom dualnog obrazovanja obuhvaćeno je više od 10.000 učenika, dok je broj dualnih obrazovnih profila, koji se realizuju u 150 srednjih stručnih škola, narastao na 54.

- Implementacijom ovog vida učenja podiže se kvalitet stečenog znanja i veština i stvara sistem u kom kvalifikacija zaista predstavlja izraz stečenih kompetencija, što na kraju dovodi i do povećanja zapošljivosti mladih. Privreda, investiranjem u obrazovanje, ulaže u svoje buduće zaposlene i na duži rok rešava problem kadrova - objasnio je Ružić, i dodao da kompanije koje dolaze postavljaju kao uslov razvijen sistem dualnog obrazovanja.

Tokom boravka na "Ekspo 2020" on se sastao sa ministrom obrazovanja UAE Huseinom Ibrahimom al Hamidijem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje.

Tema učešća Srbije na Svetskoj izložbi je "SRBIJA STVARA IDEJE - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost". Delegaciju naše zemlje čini 60 kompanija, naučno-obrazovnih institucija i ustanova, kao i naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara. Posebna tema četvrte tematske nedelje "Znanje i učenje", koja je počela u nedelju, osim dualnog modela obrazovanja, biće veštačka inteligencija i digitalizacija u obrazovanju.

INVESTICIJE U AUTO-INDUSTRIJI

RAZVOJNA agencija Srbije i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na "Ekspo 2020", danas organizuju drugu investicionu konferenciju, koja će predstaviti prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije. Poseban fokus odnosi se na električnu mobilnost, hemijsku i industriju šinskih vozila. Investicionu konferenciju otvoriće ministar Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara