VUJOVIĆ O ILEGALNIM DEPONIJAMA: Više od 3.500 divljih odlagališta otpada, opasnost i od požara

Tanjug

11. 12. 2021. u 11:56

MINISTARKA za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da divlje deponije, osim što su ekološki problem, stvaraju i potencijalnu opasnost od požara.

ВУЈОВИЋ О ИЛЕГАЛНИМ ДЕПОНИЈАМА: Више од 3.500 дивљих одлагалишта отпада, опасност и од пожара

Irena Vujović, Foto N. Živanović

Vujović je za RTS rekla da je u Srbiji, prema gruboj proceni, doskora bilo oko 3.500 divljih deponija, ali da se ubrzano radi na njihovom čišćenju.

Pre godinu dana potpisan je ugovor između opštine Bogatić i Ministarstva o sufinansiranju projekta sanacije deponije "Sovljak", ubrzano se radilo na zakonskoj proceduri i juče su počeli radovi na zatvaranju te deponije.

-Ta deponija je više od 30 godina stara i juče su tu bili i meštani koji žive u blizini, kojima to svakako smeta, posebno u letnjim mesecima kada ne mogu da otvore ni prozor, jer se preko 100 kuća nalazi u blizini, a takođe i fabrika hrane i voćnaci. S jedne strane, vidite deponiju što izgleda stvarno zastrašujuće, a sa druge strane voćnjake, rekla je ministarka Vujović, koja je u petak boravila u toj opštini.

Foto Beoinfo

Ministarka Vujović je ukazala da će zatvaranje te deponije unaprediti kvalitet života građana koji žive u blizini, ali i ostalih građana Bogatića.

-I tu nije kraj, jer postoji još nekoliko divljih deponija u toj opštini i trudićemo se da u narednom periodu sve to očistimo i zatvorimo, rekla je Vujovićeva.

U prethodnih godinu dana takođe je rešena i jedna od najvećih ekoloških bombi - deponija Stanjevine uz magistralu pored Prijepolja uz reku Lim, na koju je dnevno bacano oko 30 tona različitog otpada.

Vujovićeva je istakla da na toj lokaciji deponija više ne postoji i da je lokacija ozelenjena.

-Sve je urađeno po propisima i onako kako je nalagala struka. Sada se gradi transfer stanica u Novoj Varoši i ka njoj će gravitirati i Prijepolje i Priboj. Ona će biti završena početkom sledeće godine, nakon toga ćemo odmah krenuti u zatvaranje i sanaciju Pribojske deponije gde sada ide smeće i iz Prijepolja, objasnila je ministarka.

Osim što su ekološka katastrofa, deponije mogu biti i veoma opasne, jer zbog nekontrolisanog paljenja može da dođe do eksplozije.

-Mi smo u septembru očistili preko 500, ali molim i građane i inspekciju da vode računa da one ostanu čiste. Mi smo se potrudili da obezbedimo i kamere na pojedinim mestima upravo da se ne bi vraćali iz godine u godinu da čistimo jednu istu lokaciju. Situacija je sada mnogo bolja, jer smo počeli da radimo i zato što se vide rezultati i zato što imamo plan, istakla je Vujovićeva.

Foto "Tviter"

Dodala je da je najava otvaranja klastera 4 izuzetna vest za Srbiju, posebno otvaranje poglavlja 27, što je dokaz da je u prethodnih godinu dana urađeno puno, naročito na usklađivanju zakonskih propisa po direktivi EU.

-Mi smo usmerili delovanje na vodu, vazduh i zemlju. Naravno da je problem i aerozagađenje i trudimo se da širom Srbije menjamo kotlarnice i prelazimo na ekološki prihvatljive energente, rekla je ministarka Vujović.

Kao primer je navela toplanu u Kragujevcu, gde je 40.000 tona pepela odlagano na deponiju, sa koje je leteo po celom gradu.

-U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj zatvorićemo to pepelište, sanirati tu deponiju, ali ono što je važnije zamenićemo te kotlove koji stižu krajem godine, kako se pepeo ne bi više stvarao. Dakle, u Kragujevcu se menja kompletna gradska toplana, rekla je ministarka Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)