"SAČUVALI SMO HUMANO IZVRŠENJE KAZNE": Dejan Carević povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

N.B.

10. 12. 2021. u 12:23

DIREKTOR Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, izjavio je,povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, da je pandemija korona virusa donela mnoge izazove, ali da su sačuvani humanost i zdravlje lica lišenih slobode.

САЧУВАЛИ СМО ХУМАНО ИЗВРШЕЊЕ КАЗНЕ:  Дејан Царевић поводом Међународног дана људских права

foto: V. Danilov

- Ova pandemija nas je podsetila na najvažnije aspekte života - zdravlje i humanost, a mi smo uspeli da sačuvamo humano izvršenje kazne i svakodnevno činimo sve na očuvanju zdravlja osuđenih i pritvorenih lica - naveo je Carević.

On je dodao da su izazovi i dalje prisutni pred svim zatvorskim upravama u svetu, ali da to ne dovodi u pitanje poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode.

- Uprava od marta 2020. intenzivno sprovodi mere prevencije na očuvanju zdravlja, a omogućili smo sve ovo vreme da osuđena lica, uz striktno poštovanje mera, posećuju članovi njihovih porodica, dok u deset zavoda imaju kontakt i putem Skajpa i Vajbera - naglasio je Carević.

On je naveo da je 10. decembar dobar datum da se javnost podseti da su osuđena lica humanitarnim akcijama više puta skrenula pažnju na težak i osetljiv položaj najsiromašnijih građana i mališana koji žive na ulici.

- Brigu za druge su pokazali i odlukom da se vakcinišu protiv korona virusa, tako da je sada u celom sistemu vakcinisano 65 odsto osoba, a taj broj u nekim zavodima prelazi i 80 procenta - istakao je Carević.

Podsetio je da su vakcine bile dostupne osuđenim licima istovremeno kad i svim drugim građanima, čime je osuđenička populacija blagovremeno stavljena na prioritetnu listu, što je učinio vrlo mali broj evropskih država. U ovom trenutku 32 lica lišena slobode ima infekciju korona virusom što je 0,3 odsto od ukupno 10.605, koliko ih trenutno ima u zavodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)