SRBIJA POTPISALA VAŽAN SPORAZUM SA RUSIMA: Počinje izgradnja Centra za visoke tehnologije i inovacije

Novosti onlajn

09. 12. 2021. u 10:55

VLADA Srbije i Državna korporacija „Rosatom“ potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za visoke tehnologije i inovacije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je danas iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

СРБИЈА ПОТПИСАЛА ВАЖАН СПОРАЗУМ СА РУСИМА: Почиње изградња Центра за високе технологије и иновације

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine u Srbiji će biti izgrađen Centar za visoke tehnologije i inovacije na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova, navodi se u saopštenju.

Ministar Popović ocenio je da je zbog potpisivanja danas istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije.

- Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija. Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra - rekao je on.

Kako je ocenio, potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

Generalni direktor Državne korporacije „Rosatom"Aleksej Lihačev izrazio je zadovoljstvo zbog konkretnih koraka kao i određivanja preliminarnih rokova realizacije projekta u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije.

- Radiofarmaceutski kompleks i Centar za visoke tehnologije i inovacije u za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima - istakao je on.

U saopštenju se navodi da će budući centar dati značajan doprinos razvoju Srbije, te da će se u njemu primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnje radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, legiranog silicijuma za industriju.

Dodaje da će budući centar pružati usluge za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

Predsednik Rosatom Oversiz Pakermanov rekao je da će u zajedničkom preduzeću biti pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja.

- To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini - naveo je on.

Projekat uspostavljanja  Centra za visoke tehnologije i inovacije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)